banner249

Denizli’ye sığınan Suriyeliler 20 bini aştı

Denizli Sanayi Odası (DSO) Mart ayı olağan Meclis toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, Türkiye’nin dış ticareti ve Türkiye’deki göçmenler konuları ele alındı. DSO Başkanı Müjdat Keçeci, “Denizli’deki Suriyeli göçmen nüfusu il nüfusunun yüzde 2’sini aşmış durumda. Şu anda Denizli’de 20 binden fazla Suriyeli bulunuyor” dedi.

Denizli’ye sığınan Suriyeliler 20 bini aştı
banner240

Denizli Sanayi Odası (DSO)  Mart ayı olağan meclis toplantısı geçekleştirildi. Toplantıda genel ekonomik durum değerlendirmesinin yanı sıra Türkiye’nin dış ticareti ve göçmen sorunu konuşuldu.

DSO Başkanı Müjdat Keçeci, “Uzun zamandır gerek Denizli’nin gerekse Türkiye’nin ihracat rakamlarını inceledik ve bu konuda sizi bilgilendirdik. Ancak biz sanayicilerin ihraç ettiğimiz bu ürünleri üretmek için ara mallara ihtiyaç duyduğumuz da bir gerçek ve biz bu ara malları ithal ediyoruz. Bir süredir Çin’in ana tedarikçimiz olduğunu biliyoruz ve bunu konuşuyoruz. Hindistan ve Güney Kore’nin de yavaş yavaş ana tedarikçilerimizden olmaya başladığını ise göz ardı ediyoruz” diye konuştu.

SANAYİCİ GÜNEY ASYA’DA TEDARİK EDİP AVRUPA’YA SATIYOR
Çin’in 2000’li yılların başında Türk dış ticaretinde yer edinmeye başladığını ve bugün ana tedarikçi olduğunu belirten Keçeci, Çin ile yaşanan senaryonun aynısının 2005’ten sonra Güney Kore ve Hindistan ile de yaşanmaya başladığını söyledi.TÜİK verileri üzerinden Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) yaptığı çalışmayı sunan Keçeci, “2016 yılında Çin, Türkiye’nin ithalatında 1. sıraya yerleşmiş durumdadır. Uzun zamandır baş tedarikçimiz olan Almanya, İtalya ve Fransa’nın gittikçe geri sıralara düştüğünü; diğer taraftan Güney Kore ve Hindistan’ın ise ilk sıralara doğru hızlı bir tırmanışta olduğunu görüyoruz. Görünen o ki, eskiden ara malını Avrupa’dan alıp işleyerek tekrar Avrupa’ya satan Türk sanayicisi, artık ara malını Güney Asya’da tedarik edip Avrupa’ya satıyor. Hammadde konusunda yapabileceklerimiz sınırlı ancak dış ticaret açığımızı azaltmak istiyorsak ara malı üretimini ve makine üretimini desteklememiz gerektiğini düşünüyorum” dedi.

DÜNYA’DA SON 10 YILDA YAŞANAN EN BÜYÜK KİTLESEL GÖÇ, TÜRKİYE’YE YAPILDI
Meclis sunumunda ayrıca Birleşmiş Milletler ve Göç İdaresi tarafından açıklanan son rakamlara da değinen Müjdat Keçeci, “Dünya’da yaşanan kitlesel göç istatistiklerini yayınlayan Birleşmiş Milletler’e göre, son 10 yılda yaşanan en ciddi kitlesel göç, Suriye’den Türkiye’ye doğru yapılan göç hareketidir. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi tarafından ülkemizde kayıt altına alınan 3 Milyon’a yakın Suriyeli göçmen bulunmaktadır. Denizli’de kayıt altına alınan Suriyeli göçmenlerin nüfusu, il nüfusunun %2’sini aşmış durumdadır. Rakama göre  Denizli’de 20 binin üzerinde Suriyeli bulunuyor.Bu durum Türkiye’nin ve şehrimzin  demografik yapısını mutlaka etkileyecektir”diye konuştu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER