banner249

Denizli’de camın ateşle dansı başladı

Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 4. Uluslararası Denizli Cam Bienali'nin açılışı gerçekleşti. Yoğun katılımla açılışı gerçekleşen bienaline ulusal ve uluslararası sanatçılar katılım gösteriyor. 

Denizli’de camın ateşle dansı başladı
banner240

Üç gün sürecek bienal, 10.00-20.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olacak. İlki 2011 yılında yapılan bienalin dördüncüsünde, cam üzerinde alevle çalışma gösterisi, cam boncuk yapılım, cama kesme dekor yapma etkinliği, vitray yapım gösterisi ve katılımcılara yönelik verilecek konferanslar gibi etkinlikler yer alacak. Ziyaretçiler, 'Sıra Sende' etkinliğinde cam ile kendi el sanatlarını yapabilecek.

Tom Galbraith, Mauro Bonaventura, Julie Anne Denton gibi uluslararası düzeydeki ustaların katılacağı binealde, camdan yapılmış kolyeler, horoz heykelleri, tablolar, vazolar, küçük kavanozlar gibi çeşitli cam el sanatları sergilenecek. Eski Sümerbank binasında yapılan etkinliğe Denizli Valisi Ahmet Altıparmak, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli İl Jandarma Komutanı Cengiz Yıldız, Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin eşi Ayşen Zeybekci, belediye başkan yardımcıları, daire müdürleri, ulusal ve uluslararası cam ustaları, öğrenciler, öğretmenler ve vatandaşlar katıldı. Programa katılan protokol üyeleri açılış konuşmalarının ardından stantları ve gösteri stantlarını gezip, bilgi aldı.



"TÜRKİYE’DE ULUSLARARASI DÜZEYDE İLK CAM BİENALİNİ BAŞLATAN ŞEHİRİZ"
Bineal ile ilgili konuşan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, "Bu yıl dördüncüsünü yapıyoruz, iki yılda bir yapıyoruz. İlkini 2011 yılında yaptık. Türkiye’de uluslararası düzeyde ilk cam bienalini başlatan şehiriz. Bunu en üste seviyede sürdürmeye devam ediyoruz. Bugün başka ülkelerden, Denizli’deki sanatçılarımız, artı ülkemizden değişik sanatçılarımız, cam ile ilgili sanatlarını ortaya koyma, performanslarını ortaya koymak için burada ve bunu açılışını gerçekleştirdik. Camın hayatımızda çok önemli yeri var. Onun için biz, camı sanatla da buluşturmak istedik. Çünkü cam sanatla da buluştuğunda harika şeyler çıkıyor" dedi.



Denizli’nin geçmişinde de cam üretmek olduğunu ve cam ile ilgili bir performansın olduğunu belirten Zolan, Denizli’deki vatandaşlara 365 gün ücretsiz cam kursu verdiklerini belirtti.
Başkan Zolan, "Uluslararası seviyede Denizlimizin tanıtımı için mutlaka önemlidir. Denizli kendi başına, tarım, turizm ve sanayi anlamında çok güzel bir şehir ve camla da öne çıkacak. Bu cam bienali uluslar arası seviyede ilk yapılmış olan bir etkinlik. Onun ötesinde biz insanlarımız, bu camın önemini onun güzelliğini, buradaki performanslarla nasıl yapıldığını görsün, ufukları açılsın. İsterlerse kendileri burada, el becerileri varsa onu yapabilme fırsatı sunuyoruz. Bugün birçok ilden bu cam bienalini görmek için gelen misafirlerimiz var. İki yılda bir yapılan bienali, her yıl yapmıyoruz, çünkü çok ağırlığı olan bir iş, hazırlıkları çok yoğun geçti. İnşallah iki yıl sonra tekrar devam edilecektir. Onun için herkesi bu cam bienaline davet ediyorum" diye konuştu.



"HERKES BURADA CAM YAPABİLİR"
İki yılda bir mayıs ayında etkinliği gerçekleştirdiklerini belirten Denizli Cam Bienali Küratörü ve Organizatörü Ömür Duruerk, "Etkinliğimiz uluslararası bir etkinlik. En az 6 ülkeden sanatçıları davet ediyoruz. Sanatçılar canlı cam gösterilerini yapıyor, konferanslar veriyor ve panellerle camsevereleri bilgilendiriyorlar. Bu sene İtalya’dan, Amerika’dan, İsviçre’den, Polonya’dan ve Çek Cumhuriyeti’nden konuklarımız var. Konuklarımız cam çubukları alevlerle şekillendiriyorlar, aynı zamanda etkinliğimizde, konferanslar ve deneme stantları var. Deneme stantlarında 7’den 70’e herkes burada cam yapabilir. Çok yoğun bir katılımla gerçekleşiyor cam bienallerimiz, artık Denizli cam bienali dünyada da bir marka yoluna gidiyor. Üç gün sabah saat 10.00’da akşam 19.00’a kadar açık, herkesi bekliyoruz. Türkiye'nin her yerinden camseverler geldi. Şuanda da ön sıralarda kaydedip seyrediyorlar" diye konuştu.



Alanın geniş olduğunu ve üç gün sürecek bienale yaklaşık 5 bin ziyaretçi beklediklerini belirten Duruerk, "Bu kadar geniş kapsamlı olarak biz, Türkiye’nin ilk ve tek cam festivaliyiz. İçinde hem sergileri, hem konferansları, hem de deneme stantları bulunduran tek cam etkinliğiyiz. Denizli Cam Bienali yurt dışında artık bir marka haline geldi. Biz artık sanatçıları davet ettiğimizde, hiç zorlanmıyoruz. Sadece daha önce şu şu sanatçıları ilimizde konuk ettik dediğimizde, zaten bu cam sanatçılarının kendi içinde dernek ve toplulukları var ve oralarda vatandaş sevgisinden, görülen ilgi ve alakadan çok memnun kaldıklarını duyurunca, inanın sanatçılar bize başvurur oldu, bir sonraki ne zaman diye" ifadelerini kullandı.
Bienale katılan öğrenciler, yaptıkları denemelerle çok mutlu olduklarını belirtti. 

Güncelleme Tarihi: 05 Mayıs 2017, 14:18

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER