banner249

TED Denizli Koleji’nden işitme engelliler için anlamlı proje

16.01. 2017 tarihinde TED Denizli Koleji konferans salonunda Merkezefendi Kaymakamı Sayın Şükrü Görücü’nün de katıldığı bir toplantı ile “TED’le Duyuyorum” projesi tanıtıldı.

TED Denizli Koleji’nden işitme engelliler için anlamlı proje
banner240

TED Denizli Koleji öğrencileri, Yeşilköy İşitme Engelliler İlkokulu ve Ortaokulu ortaklığıyla yürüttükleri “TED’le Duyuyorum” adlı projeyle işitme engelli öğrenciler için genel kültür, kişisel gelişim, toplumsal kurallar gibi konularda çektikleri kısa videoları Denizli ve tüm Türkiye’deki işitme engelli öğrencilere ulaştırmayı hedefliyorlar.

TED Denizli Koleji Kurucu Müdürü Fatih Canpolat toplantının açılışında yaptığı konuşmada “2015 yılında engelliler günüyle ilgili yapmış olduğumuz seminer çalışmalarının birinde yolumuz Türk İşaret Dili Eğitmeni Kudret Çelebioğlu’yla kesişti. O seminerin sonunda birçok öğrencimizin işaret diline merak saldığını gördük. Bunu ileri götürmek istedik. TED Denizli Kolejinde ders dışı zamanlarda yaptığımız sanat, kültür, spor etkinlikleri var. Bu etkinliklerden bir tanesinin adını “TED’de TİD”olarak belirledik ve ilgi duyan öğrencilerimize Türk İşaret Dilini öğretmeye başladık. Öğrencilerimizin kısa sürede çok yol kat ettiğini görünce öğrendikleri bu yeni dili kullanabilecekleri platformlar oluşturmak için neler yapabileceğimiz düşünmeye başladık. İşaret dili eğitmenimizin ve idareci arkadaşlarımızın önerisiyle bizim öğrencilerimizin öğrendikleri bu yeni dille işitme engelli öğrencilerin ilgi ve ihtiyaç duyabileceği konularda kısa videolar hazırlanması ve bunun bir projeye dönüştürülerek geniş kitlelere yayılması fikri benimsendi. Bu noktada, ilçemizde faaliyet gösteren Yeşilköy İşitme Engelliler Ortaokulu ile görüşerek toplantılar yaptık ve bu okullardaki öğrenciler için ve onlarla birlikte neler yapabileceğimiz konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Böylelikle, Yeşilköy İşitme Engelliler İlkokulu/Ortaokulunu da projemize ortak ederek İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzden onayını aldık ve proje ürünü olan videolarımızı tüm Türkiye’deki işitme engelli öğrencilere ulaştırmak için çalışmalarımıza başladık.” dedi.

Projeye ortağı Yeşilköy İşitme Engelliler Okulu Müdürü Enver Yumru ise konuşmasında, “Konu işitme engelliler olunca işitme engellilerle iletişim kurmanın en temel aracı işaret dilidir. Okulumuz 1984 yılında Denizli’de açılan ilk özel eğitim okulu ve bugün kadar hizmet vermektedir. Şuanda okulumuzda 52 öğrencimiz eğitim alıyor. “TED’le Duyuyorum” projesinin toplantısının yapıldığında okulumuzda büyük bir heyecan duyduk ve hedefe odaklandık. Bugün geldiğimiz noktada ne kadar doğru bir hedefe odaklandığımızı anlamış oluyorum. Bu projeyle kazanımlarımız şunlardır: çocuklarımızın yeni arkadaşlıklar kurmaları, işiten bireylerin; engelli bireylere karşı daha duyarlı olması, engelli bireylerin akranları ile birlikte paylaşımda bulunuyor olmalarını sayabiliriz.” dedi.

Kudret Çelebioğlu bu projenin en önemli kişilerinden biri ve o bir Coda…

“Ben işitme engelli bir anne, babanın çocuğuyum. Yani duymayan bir ailede geliştim. Duyuyor olmam bana bir coda (koda) sıfatı yükledi. Yani ben bir codayım. Ben kendim duyuyorum ama anne ve babam işitme engelli.” diye sözlerine başlayan Türk İşaret Dili Eğitmeni Kudret Çelebioğlu 2015 yılında bir farkındalık çalışması için TED Denizli Kolejine davet edildiğini ve o çalışmanın sonrasında devam ettirilen işbirliğinin bugün, farklı günlerde toplam 38 TED Denizli öğrencisinin işaret dilini öğrendiği bir kulüp çalışmasına dönüştüğünü ve bunun da  “TED’le Duyuyorum” projesinin hayata geçirilmesini sağladığını belirterek böylesi bir işin içinde olduğu için çok mutlu olduğunu söyledi.

Merkezefendi Kaymakamı Şükrü Görücü’den projeye övgü.

Projenin tanıtım toplantısına katılan Merkezefendi Kaymakamı Sayın Şükrü Görücü konuşmasını “Bugün her iki okulumuzun da beraber hazırladığı böyle güzel bir program gerçekten ilçemiz adına gurur verici. Ben öncelikle okul müdürlerimizi, katkı veren öğretmenlerimizi, öğrencilerimizi, velilerimizi tebrik ediyorum. Engellilerle ilgili ülkemizde çok sayıda çalışma yapılıyor. Bunun Denizli’den Türkiye’ye yayılacak bir proje olması daha güzel olmuş. İnşallah bu güzel başlamış olan etkinlik devam ettirilir. Bu konuda toplumun her kesiminin duyarlı olması lazım. Çünkü bu insanlar bizim insanlarımız. Siz işin içindesiniz; sizleri de ayrıca tebrik ediyorum. Gerçekten güzel programlar ve güzel işler yapılmış; ben emeği geçen herkese teşekkür ederim.” sözleriyle bitirdi.  

Videolar sosyal medya ve TED Okulları aracılığıyla Türkiye’ye yayılacak.

Proje Yürütme Kurulu Üyesi ve TED Denizli Koleji Lise Müdür Yardımcısı Emel Malanöz projenin nasıl yürütüldüğü hakkında bilgi verdi. “Öğrencilerimiz çok büyük bir özveriyle çalışıyorlar. Bir grup öğrencimiz, işitme engelli öğrencilerin neye ihtiyaçları varsa bu eksikleri tespit ediyor, bir grup öğrencimiz metinleri yazıyor, bir grup öğrencimiz bunlar üzerinde çalışarak ulaşmak istediğimiz kesimleri belirliyorlar. Yani arkada çok büyük bir ekip var. Burada önemli olan sonuç; işitme engelli bireylerin hayatlarına dokunabiliyorsak ne mutlu bize. Bu öğrencilerin eğitimlerine küçükte olsa bir katkımız olabiliyorsa bu bizim için en büyük mutluluk.” Malanöz, hazırlanan kısa videolarınher ay TED Denizli Kolejinin /teddenizli uzantılı sosyal medya hesapları ve diğer illerdeki 38 TED Okulunda okuyan öğrenciler aracılığıyla işitme engelli öğrencilere ulaştırılacağını belirtti.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER