banner249

Keçeci: ''Nitelikli elemanlar yetiştirmeliyiz''

​Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, son dönemde hemen hemen her sektörde olduğu gibi tekstil sektöründe de yaşanan nitelikli insan kaynağı ihtiyacı konusunda çarpıcı tespitlerde bulundu. Bir tekstil ülkesi olan Türkiye’de tekstil mühendisliği eğitiminin bugüne kadarki en zor günlerini geçirdiğini ifade eden Keçeci’nin açıklamaları şu şekilde :

Keçeci: ''Nitelikli elemanlar yetiştirmeliyiz''
banner240

“Türkiye’nin tekstil ürünleri ihracatı 25,2 milyar dolar seviyelerinde. Sektörün ülke genelindeki istihdamı 918.174 kişi ile toplam istihdamın % 7’sini oluşturuyor.  Tekstil ve hazır giyim sektörü, ürettiği doğrudan, dolaylı ve uyarılmış brüt katma değer ile de ülkemizin en önemli sektörü. Ayrıca sektörün ülke geneline yayılan işletme yapısı ile girişimcilik ve istihdam yaratma yönünden de Türkiye için en kritik, en canlı, en fazla katma değer üreten iş ve yatırım alanlarından biri olduğu ortaya çıkıyor.

Tekstil üretiminin de diğer üretim dallarında olduğu gibi, moda-marka yaratan, Ar-Ge’ye açık, daha fazla değer üreten sektör olması yönünde hayli uğraşı veriliyor. Bu konuda Sanayi Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sivil Toplum Örgütleri önemli proje ve çalışmaları, ciddi miktarda bütçeler ayırarak gerçekleştiriyor. Türkiye içinde ve dışında efektif moda ve tasarım merkezleri oluşturuluyor, bu merkezlerde önemli defileler, şovlar, Ar-Ge ve tasarım faaliyetleri yapılıyor. 

Tüm maksat, daha farklı tekstil ürünü üretebilmek ve tekstilde daha çok değer yaratabilmektir. Bu çalışmaların gerçekleştirilebilmesi, başarılı olması ve neticelendirilebilmesi için en önemli unsur insan faktörüdür. İnsanımızı bu konuda daha iyi yetiştirebilmek ve bu maksadımızı gerçekleştirecek yetkinliklere ve yeterliliklere sahip olmasını sağlamak en önemli kriterimizdir. Bunun için ülkemizde meslek liseleri, meslek yüksek okulları ve özellikle de üniversitelerde tekstil bölümleri açılmış ve insanımızı bu konuda eğitmek için hazır beklemektedirler.

Şurası bir gerçek ki, günümüzde meslek okullarında tekstil bölümlerine öğrenci bulmak ve tekstil bölümlerinden öğrenci yetiştirmek artık neredeyse imkansız hale gelmiştir.  Bir diğer taraftan üniversitelerimizdeki tekstil fakültelerinin durumu ise insanın içini acıtır derecede dramatik bir haldedir.

Tekstil sektöründe arzu ettiğimiz teknolojiyi yaratacak, modayı takip edecek, yeni ürünler tasarlayacak ve üretecek insanlarımızın öncelikle eğitimli ve mühendis olması gerekir. Bugün üniversitelerimiz, bu sene gerçekleşen üniversite sınavları ve yerleştirmeler neticesinde, tekstil bölümlerine öğrenci bulamamaktan dolayı ne yapacaklarını düşünmektedirler.

Üniversitelerimizin tekstil fakülteleri, bünyesindeki öğretim görevlileri, çalışanları ve tüm personeliyle eğitim vermek için adeta öğrenci bekler duruma gelmişlerdir. Bu durum gerçekten vahimdir. Nedenlerini mutlaka iyi analiz ederek bulmak gerekir. Neden gençlerimiz ülkemizin en önemli sektöründe mühendis olmak için bu fakültelere ve bölümlere müracaat etmiyorlar ? Ya da üniversitelerimiz neden bu bölümlerine öğrenci bulamıyorlar ?

Türk Tekstil Sanayi ve tekstil ile ilgilenen tüm sanayicilerimiz için çözüm bekleyen en önemli memleket sorunlarından birisinin bu olduğunu düşünüyorum.”   

ÜNİVERSİTELERİN TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMLERİ

KONTENJANLARI VE YERLEŞTİRME SAYILARI 2018-2019

ÜNİVERSİTE

KONTENJAN

YERLEŞEN

Ege Üniversitesi

80

77

İstanbul Teknik Üniversitesi

60

60

Marmara Üniversitesi

45

47

Uludağ Üniversitesi

75

16

Dokuz Eylül Üniversitesi

60

12

Adıyaman Üniversitesi

60

5

Gaziantep Üniversitesi

15

4

Özel Aydın Üniversitesi (%75 Burslu)

15

3

Özel Aydın Üniversitesi (%10 Burslu)

2

2

Pamukkale Üniversitesi

20

2

Namık Kemal Üniversitesi

60

2

Süleyman Demirel Üniversitesi

40

0

Uşak Üniversitesi

10

0

Erciyes Üniversitesi

Bu Yıl Yerleştirme Kılavuzunda Yok

K.Maraş Sütçü İmam Üniversitesi

Bu Yıl Yerleştirme Kılavuzunda Yok

Bartın Üniversitesi

Bu Yıl Yerleştirme Kılavuzunda Yok

Çukurova Üniversitesi

Bu Yıl Yerleştirme Kılavuzunda Yok

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER