banner249

Arslan: ‘’Çevreci üretim modeli için geliyoruz’’

CHP Denizli Milletvekili Adayı Kazım Arslan, Dünya Çevre Günü'nde yayınladığı mesajda CHP’nin 4. Sanayi Devrimine çevreci bir üretim modeliyle hazır olduğunu belirtti.

Arslan: ‘’Çevreci üretim modeli için geliyoruz’’
banner240

Milletvekili Adayı Kazım Arslan, “Çevreye Duyarlı Enerji ve Maden Politikaları Geliştireceğiz... Binaların ısı yalıtımında devlet desteği ödeyeceğiz, iklim değişikliği politikamızla uygun bir KDV anlayışı getireceğiz. Devlet kendi madenini kendi işletecek, rodövans kalkacak, işçi güvenliği ve ileri teknolojili arama zorunlu olacak. Bor kaynakları asla özelleştirilmeyecek. Bunun için somut projelerimiz hazır. Nükleer santral projelerinin tamamı gözden geçirilecek. Enerji özelleştirmeleri en baştan denetlenecek ve gereksiz olanlar iptal edilecek. Yerli ve yenilenebilir enerji için kırsaldan kentlere, sanayiden tarıma kadar özel teşvikler vereceğiz. Meralar ortak mülk olacak, yeni bir çevreci anayasa yazacağız. Daimi yaz saati uygulaması kaldırılacak.” ifadesini kullandı.

Denizli Milletvekili Kazım Arslan, CHP’nin çevre politikasını şöyle anlatmayı sürdürdü:

ENERJİDE YERLİ MODEL GELİYOR

Sokak aydınlatmasında güneş enerjisine dayalı ve verimi yüksek sistemler kullanacağız. Termik santrallerin, çevre dostu ve yüksek verimlilik sağlayan teknolojilerle kurulmasını yasal zorunluluk haline getireceğiz. Yerli ve yenilenebilir kaynakların elektrik üretimindeki paylarını yükselterek, enerjide dışa bağımlılık ve güvenlik sorunlarını çözeceğiz. Binalarda ısı yalıtımının ve güneş paneli yatırımının mali yükünü paylaşacağız. Yalıtım teknolojisini yerli üretimle sağlayacağız.



Güneş paneli kullanan apartmanlara panel yatırımı için sıfır faizle kredi vereceğiz. Kredi geri ödemelerini, üretilen elektrikten tahsil edeceğiz. Doğal gaz depolama kapasitemizi, yıllık tüketimimizin en az dörtte birine yükselteceğiz. Enerji sektöründe verimlilik sağlamayan ve saydam olmayan özelleştirme uygulamalarına son vereceğiz. Enerji alanında AR-GE çalışmalarını; kamu, özel sektör ve üniversite işbirliği ile gerçekleştireceğiz. Sektördeki teknoloji ve ekipmanların yerli üretim oranını artıracağız.

BOR MADENLERİMİZİ ÖZELLEŞTİRMEYECEĞİZ

Mevcut nükleer enerji teknolojilerine dayalı, sorunlarını giderememiş riskli santrallerin, ülkemizde kurulmasına izin vermeyeceğiz. Madencilik sektöründe, aramadan son ürüne kadar her aşamada ileri teknoloji kullanımını yaygınlaştıracağız. Madencilik faaliyetlerinde iş ve işçi güvenliğini birinci öncelik haline getireceğiz. Bor madenlerinin özelleştirilmesine izin vermeyeceğiz. Bor Enstitüsü’nü özerkleştirip geliştireceğiz.

DEVLETİN MADENİNİ DEVLET İŞLETECEK

Kamuya ait maden işletmelerindeki rödovans sözleşmelerini iptal edip, kamuya ait madenlerin kamu tarafından işletilmesini sağlayacağız.

ÇEVRE İÇİN YENİ YASALAR ÇIKARACAĞIZ

Acil koruma ve yeniden onarma ilkesini barındıran bir Ekolojik Anayasa hazırlayacağız. İklim değişikliğinin, Türkiye’de yaratacağı etki, kırılganlık ve riskleri inceleyecek ve bu kapsamda uyum stratejileri geliştireceğiz. KDV oranlarını iklim politikalarını göz önünde bulundurarak yeniden düzenleyeceğiz. Sera gazı salınımını azaltmaya yönelik sınırlayıcı düzenlemeleri hayata geçireceğiz. Çevre davalarında mahkeme masrafı almayacak, bilirkişi masraflarını Hazine üzerinden karşılayacağız. Kamuya ait olan su kullanım hakkının devredilmesine izin vermeyecek, su hakkını düzenleyen bir Su Kanunu çıkaracağız. Çevre kirlenmesinin bedelini, kullanana ve kirletene ödeteceğiz. 

DOĞAL KAYNAKLARIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ

Doğanın sahibi değil, parçası olduğumuz yaklaşımını benimseyeceğiz. Doğal kaynaklarımızın usulsüzlük ve siyasal çıkar aracılığıyla ticari rant sağlama alanına dönüştürülmesine engel olacağız. Su kaynaklarının etkin şekilde korunması için uzun vadeli projeleri hayata geçireceğiz. Su kaynaklarımızın korunması için atık su arıtma tesisi bulunmayan belediyelere kaynak aktaracağız. Uluslararası koruma altında olan alanlarda maden araması ve HES yapmayacağız. Erozyonla mücadele için gerekli kaynağı sağlayacağız.

SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİYİ TABANA YAYACAĞIZ

Sürdürülebilir enerji potansiyelini doğa dostu teknolojileri kullanarak hayata geçirerek enerji verimliliğini artıracak, dışa bağımlılığı azaltacağız. Enerji ve karbon salınımı konusunda verimli uygulama ve ürünleri teşvik edeceğiz. Bireysel ve kamusal enerji kullanımında tasarrufu sağlayan
uygulamaları destekleyecek, israfa son vereceğiz. Karbon salınımı sorunuyla mücadele için deniz ve demiryollarını da içeren toplu taşıma kültürünün yaygınlaşmasını sağlayacağız. Elektrik enerjisini kullanan taşıma araçlarında KDV ve ÖTV dahil olmak üzere tüm vergileri kaldıracağız.

DAİMİ YAZ SAATİ UYGULAMASI KALKACAK

Hava kirliliğini azaltacak önlemlere öncelik tanıyacağız. Doğal gaz altyapısı bulunan kentlerde yakıt yardımlarında kömür yerine doğal gaza öncelik vereceğiz Gün ışığından daha fazla yararlanmak ve enerji tasarrufu sağlamak için daimi yaz saati uygulamasını kaldıracağız.

MERALAR ORTAK MÜLK OLACAK

Tarımsal üretimin ekolojik koşullar ve toprak özelliklerine sadık kalınarak yapılmasını teşvik edeceğiz. Tarım sektöründe iklim değişikliği etkilerine karşı uyum stratejisi geliştireceğiz. Tarım, doğa ve sosyal politikalarımızın merkezine, doğaya ve ekolojik aile çiftçiliğine dönüş temelli nüfus hareketlerini koyacağız. Meraları özel mülkiyet olmaktan çıkaracağız.Besicilerimizin kullanımına bırakacağız.

NÜKLEER ENERJİ KURULUMU TÜMÜYLE GÖZDEN GEÇİRİLECEK

Akkuyu ve Sinop nükleer enerji santrali projelerini gözden geçirecek, son yasalarla nükleerde belli şirketlere tanınan devlet teşvik ve istisnalarını sona erdirecek, uluslararası yükümlülükler çerçevesinde mümkünse bu santral projelerini iptal edeceğiz. Nükleer santraller yap-işlet-devret projesiyle yapılsa bile, gerek maliyetleri, gerekse tehlikesi ve artıklarının maliyeti nedeniyle yeniden değerlendireceğiz.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER