SINAV KAYGISI NEDIR? EBEVEYNLER BU SÜREÇTE NE YAPMALI?

Kaygı, kişinin gelecekte kötü bir sonuç doğacak diye düşünerek kendini güvende hissetmemesi ve bu duruma tepki olarak endişe, korku, karamsarlık gibi duyguları birarada yaşaması olarak tanımlanabilir. Kaygı evrensel bir duygudur. Sınav kaygısı ise sınavdan önce edinilen bilgilerin sınav esnasında etkili bir şekilde kullanılmasına engel olan ve sınavdaki potansiyel başarıyı düşüren yoğun kaygıdır.

Öğrencilerde sınav kaygısına neden olan şey sınavın kendisi değil, sınavın öğrenciler tarafından algılanış biçimidir. Özellikle lise ve üniversite giriş sınavına hazırlanan öğrencilere “Kaygı Nedir?” sorusunu yönelttiğinizde bu duygu durumunu özellikle sınav ile ilişkilendirdiklerini ve sınav üzerinden örnekler vererek açıkladıklarını farkedebilirsiniz. Çünkü öğrenciler bu sınavları hayatlarındaki en önemli mesele haline getirmektedirler. Elbette eğitim sistemi göz önüne alındığında bu sınavların hiç önemli olmadığını söylemek mümkün değil. Öğrenciler kadar ebeveynler de söz konusu sınavlar için çaba harcamakta. Peki ebeveynler sınav kaygısı yaşayan çocuklarına nasıl yardım edebilir?

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki kaygı bulaşıcı bir duygudur. İlk olarak sizlerin sınavın hayatta yalnızca bir fırsat olduğunu ve iyi değerlendirilemediği durumlarda çocuklarınızın karşısına başka fırsatlarınında çıkacağını bilmeniz gerekli. Böylelikle kendi kaygınızı kontrol altında tutabilirsiniz.

Negatif motivasyondan uzak durun. “Sen zaten yapamazsın.” gibi çocuğunuzu  motive edeceğini düşünerek söylediğiniz sözler aslında çocuklarınıza “Ailem bile bana güvenmiyor.” mesajını verebilir.

Bu süreçte fazla fedakarlık yapmaktan kaçının. Örneğin sınav senesi boyunca evlerine misafir dahi kabul etmeyen aileler var. Bu durum çocuğunuza “ Ailem bu sınav için rutinlerini değiştirdi, başarmaktan başka şansım yok.” mesajını verir ve kaygısını artırır.

Tüm ikili insan ilişkilerinde olduğu gibi çocuklarınızla doğru iletişim kurmanız çok önemli. Bu sürecin çocuklarınız için zor olduğunu kabullenmeli ve daha anlayışlı olmalısınız. Ancak bu durum daha önce belirttiğim gibi rutinlerinizi aksatmamalı. Çocuklarınıza bu sürecin onlar için zor olduğunu anladığınızı ve bu zor süreçte birbirinizle olan ilişkinizin devamlılığın asıl amaç sınavın ise yalnızca araç olduğunu belirtmelisiniz.

Ancak unutmamalısınız ki kaygı aslında insanı motive eden yararlı bir duygudur, yoğun kaygı düzeyi bizlere zarar verir. Amacınız çocuğunuzun kaygısını tamamen ortadan kaldırmak olmamalı. Amacınız çocuğunuzun sınava dair kaygı düzeyini kontrol altında tutmak olmalı.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.