banner249

Medyada Otosansür var

Denizli Yeni Medya Yayıncıları Derneği (YENİMEDYADER) Başkanı Serkan Urgancı, basında sansürün kaldırılışının 112’nci yıldönümü ve Basın Bayramı nedeniyle yaptığı açıklamada, “Belki şimdi sansür memurları yok ama Türk basını ‘Otosansür’ etkisi altında eziliyor. Basınımızın durumu içler acısı” dedi.

Medyada Otosansür var
banner240

YENİMEDYADER- Yazılı açıklama yapan Urgancı, öncelikle yazdıkları nedeniyle yargılanan ve cezaevlerinde bulunan gazetecilere dikkat çekti, “Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün 2020 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ne göre basın özgürlüğü açısından 180 ülke arasında 154. sıradayız. Yaptıkları haberler nedeniyle 85 gazeteci hala hapiste. Son bir yılda 103 gazeteci 108 defa gözaltına alındı, 28 gazeteci cezaevine girdi. Türkiye'nin basın özgürlüğü karnesi maalesef içler acısı bir durumda” dedi.

TARAFSIZ YAYINCILIK GÜN GEÇTİKÇE ZORLAŞIYOR

Ekonomik zorlukların gazetecileri otosansüre sürüklediğine değinen Urgancı, "Elbette ki gazeteciler, belgeye dayalı, gazetecilik etik kurallarına bağlı kaldığı haberleri kimseden korkmadan yazmak, görüşlerini köşe yazılarında özgürce ifade etmek ister. Ancak son yıllarda Türk Basını, şiddetini daha da artıran maddi çıkmazdan kurtuluşu, tarafsızlığını yitirerek kazandığı parayla ya da maaşa bağlanmakta buldu. Bu da açık bir baskı olmamasına karşın gazeteciyi otosansür uygulamaya itti. Belki bugün her gün haberleri denetleyen sansür memurları yok ama Türk basını ‘Otosansür’ etkisi altında eziliyor. Tarafsız yayıncılık gün geçtikçe zorlaşıyor. Bu paradokstan kurtulmanın tek yolu ise gazetecilerin en azından işleyişlerini sürdürebilecek geliri, hizmet odaklarının dışındaki mecralardan sağlayabilmesinden geçiyor" diye konuştu.

‘TAM BAĞIMSIZ BASIN MÜMKÜN’

Denizli’nin saygın internet gazetelerini bir araya toplayan ve Türkiye’de örneğine az rastlanır bir örnekle dayanışma örneği gösteren YENİMEDYADER’in öncelikli hedeflerinden birinin ‘Tam bağımsız basın’ olduğunun altını çizen Urgancı, şunları söyledi: “Dernek olarak öncelikli amacımız gazetecilerin özgürce haber yapabilecekleri, otosansüre maruz kalmayacakları koşulları tesis edebilmek. Umut ediyorum ki yakın zamanda da bunu tam anlamıyla gerçekleştirebileceğiz. Çizdiğim tüm bu karanlık tablonun gölgesinde, tüm basın emekçilerinin Basın Bayramını kutluyorum.”

Erol Uçkan

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER