banner249

Havadan Denizli’yi aşıladılar!

Tarım ve Orman Bakanlığı yaban hayatında kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla ‘Türkiye’ de Kuduz Hastalığına Karşı Oral Aşı Temini’ adlı projeyi 2019 yılında başlattı. Proje kapsamında yaban hayatı kaynaklı kuduz hastalığının görülebildiği Denizli’de 225.000 km2’lik alanda 3 yıl süreyle senede iki defa olmak üzere havadan aşılama çalışması yürütülecek.

Havadan Denizli’yi aşıladılar!
banner240

Proje kapsamında Denizli, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Manisa, Aydın, Burdur, Muğla, Isparta, Afyonkarahisar, Uşak, Kütahya, Ankara, Konya, İzmir, Antalya illerinde havadan yaban hayatında kuduz aşılaması gerçekleştirilecek.

Denizli Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi, “2020 yılı ilkbahar aşılama kampanyası 06 Mart Cuma günü sabah saat 08:00’ den itibaren ilimiz Çardak Havalimanından kalkan uçaklarla başlamıştır. Çalışmalar Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğü ile Çardak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli Veteriner Hekimler tarafından takip edilecektir. Aşılamalar ormanlık alanlara uçaktan aşılı yem atılması şeklinde gerçekleştirilecektir. Aşılı yemler özellikle tilkiler için geliştirilmiş olup aşı yeminin içeriği diğer hayvanları aşılamak için yeterli değildir. Yaban hayatında bulunan diğer hayvanların aşılı yemi yemesinin bir zararı yoktur.

İnsanlar için zararlı olmayan aşılı yemler özellikle tilkiler için geliştirildiğinden yaban hayatında bulunan diğer hayvanların aşılı yemi yemesinin bir zararı yoktur. Ancak temas edildiği takdirde insan kokusu sineceğinden yemin tilkiler için çekiciliği azalır. Açılmış kapsülle temas eden kişilerin önce kapsülle temas eden vücut bölgelerini su ve sabunla yıkamaları ve en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir.

Ayrıca 2020 yılı aşılama programı kapsamında ilimiz genelinde Veteriner Hekim ve Veteriner Sağlık Teknikeri/Teknisyenleri tarafından 24 Şubat – 29 Mayıs tarihleri arasında sahipli ve sahipsiz 14.550 adet köpek ve kediye ulaşılarak kuduz hastalığına karşı aşılanmaları sağlanacaktır.”

Erol Uçkan

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER