Çocukları Cinsel İstismardan Korumak

         Çocuklara yönelik cinsel istismar son dönemlerde oldukça gündemde. Ancak cinsel istismar oranlarında bir artış mı mevcut yoksa artık konu hakkındaki bilinçlenme arttığı için bildirimin artması mı toplumda bu algıya neden oluyor bilinmiyor. Elbette hiçkimse böyle bir olay yaşamak istemez. Ancak sanılanın aksine cinsel istismar failleri genellikle ailenin tanımadığı kimseler olmadığı gibi cinsel istismar her zaman kötü ve tenha olarak nitelendirilen yerlerde gerçekleşmiyor.

         Peki çocukları korumak neler yapmalıyız? Öncelikle çocuğunuzun her zaman yanında olup onu koruyamayacağınızı kabullenmeniz gerekiyor. Çocuğunuzu koruyabilmek için ona kendisini korumayı öğretmelisiniz.
         Çocuklarınıza özel bölgelerini tanıtın ve isimleri kullanarak öğretin. Özel bölgelerine isimler takmak doğru değildir. Göğüs, kalça, vajina ve penis olarak tanıtın. Tanıtırken mutlaka gösterin ve çocuğunuzunda göstermesini isteyin. Özel bölgelerine kimsenin dokunamayacağını anlatın. Eğer ki çocuğunuz okul öncesi dönemde ise “Özel bölgelerine yalnızca annen/baban banyoda yardıma ihtiyacın olduğunda dokunabilir.” şeklide sınırları belirleyin. Çocuğunuzun mahremiyetine saygı gösterin. İstemediği takdir de kimsenin ona sarılamayacağını bile belirtin. Elbette ki çocuğunuza bu eğitimi verirken sizde bazı şeylere dikkat etmelisiniz. Çocuğunuz bir akrabanızı, arkadaşınızı öpmek, sarılmak istemediğinde onu zorlamayın. Çocuğunuza kendisine kötü hissettiren hiçbir davranışın, temasın, sözel ifadenin doğru olmadığı ve yapmak zorunda olmadığını belirtin. Çocuğunuzdan önce siz çocuğunuzun bir birey olduğunu kabullenin.

         Çocuğunuza kendini kötü hissettiren bir dokunma ile karşılaştığında neler yapması gerektiğini öğretin. “Hayır diye bağırmak, karşısındaki kişiyi iterek kaçmak ve hemen birine anlatmak”. Böyle bir olay ile karşılaşır ise onun suçu olmayacağını, onun yanında olacağınızı ve onu seveceğinizi belirtmeyi unutmayın ki size anlatmaktan çekinmesin.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.