ÇOCUKLARA SINIR KOYMA

Çocuk büyütürken karşılaşılan en büyük problemlerden biri sınırları belirleyebilmektir. Özellikle çalışan anne ve babalar belli sınırları ya koymak istemezler ya da koyarken kendilerini kötü hissederler. “Zaten çocuğum ile yeterince vakit geçiremiyorum bir de isteklerine nasıl hayır derim?” diye düşünürler. Ancak şu unutulmamalıdır ki “Çocuklar sınırlara ihtiyaç duyarlar. Sınırlar, güven verir.” Sınırlar koyulduğu zaman çocuk kendini bir karmaşanın içerisinde hissetmez. Yapması gerekenleri zamanını ve nedenini bilerek yapmak, çocuğa güven verir.

Sınırlar koyulur iken mutlaka çocuğa açık ve net bir ifade ile belirtilmeli, neden o sınıra ihtiyaç duyulduğu söylenmeli ve nasıl uyabileceği gösterilmelidir. Sınırlar koyulur iken unutmamanız gereken şey eviniz bir ofis, sizler patron ve çocuğunuzda çalışan değil. Emir komuta zincirinde değilsiniz. Çocuğunuzun gelişim düzeyine uygun olarak bazı sınırların neden çocuğunuza özel olduğunu anlatabilirsiniz. Örneğin, yatma saatinin neden anne babası için farklı onun için farklı olduğunu anlatabilirsiniz. Ancak eğer ki çocuğunuza yemekten önce ellerini yıkaması gerektiğini söylüyorsanız ve siz yıkamıyorsanız çocuğunuzdan bunu beklememelisiniz. Koyulan sınırlar iki ebeveyn için aynı olmalı ve zamana göre değişmemelidir. Bir ebeveyn çocuğun telefon ile oynamasına izin vermezken diğeri veriyorsa ya da birden çıkan işiniz nedeni ile hazırlanır iken oyalanması için izin veriyorsanız çocuğunuz tutarsızlık nedeni ile sınırları tam olarak anlayamayacağı gibi belki bu defa izin verirler diye düşünerek sizinle inatlaşabilir, tutturabilir.

Çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun onunda bir birey olduğunu ve istekleri, düşünceleri olduğunu unutmamalısınız. Eğer ki koyduğunuz bir sınıra çocuğunuz uymuyor ise nedenini ona sorun. Örneğin yemekten önce ellerini yıkması gerektiğini, nedenini ve nasıl yapacağını anlattınız. Bu konuda tutarlısınız. Ama yinede yapmıyor. Çocuğunuza nedenini sorun. Belki de lavaboya yetişmekte zorlandığı için ona zor geliyor olabilir. Böylece oraya koyacağınız ufak bir basamak ile bu sorunu çözebilirsiniz.

İşten geç geldiğiniz için çocuğunuzun her istediğine evet demek zorunda, sınırlara uymadığında görmezden gelmek zorunda değilsiniz. Unutmayın “Sınırlar, çocuğa güven verir.”

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.