ÇOCUKLAR ILE SAĞLIKLI İLETIŞIM KURABILMEK

Çocuğunuz ile sağlıklı iletişim kurabilmek için neler yapabilirsiniz? Sağlıklı bir iletişim kurabilmek için her zaman söylenen şey çocuğa vakit ayırmak ve onu koşulsuz dinlemektir. Peki çocuğunuzu dinlerken nelere dikkat etmelisiniz?

Çocuğunuz ile konuşur iken akşam yemeğini sadece karıştırmamalı, televizyondaki önemli maçı göz ucuyla izlememelisiniz. Bu çocuğunuza “Anlattıklarını tam olarak dinleyemiyorum.” mesajı verir. Elbette ki hayat koşuşturmanız içerisinde öyle anlar gelebilir ki ertelenemez işler ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda, “Şu an biran önce yapmam gereken … işim var. Benim için … yüzden oldukça önemli. Ancak senin konuşmak/anlatmak istediğin şey önemli ise bana lütfen söyle. Böylelikle işimi erteleyebilir ya da hemen halledip tüm dikkatimi sana verebilirim.” şeklinde ifadeler kullanmanız çocuğunuza yanlış bir mesaj vermenizi engeller.

         Konuşmaya başlamadan önce çocuğunuz ile aynı göz hizasında bulunmalısınız. Çocuğunuz koltukta oturur iken siz ayakta durmamalı ayrıca fiziksel olarak yakın olmalısınız. Farklı odalarda göz teması kurmaksızın gerçekleştirilen bir konuşmanın aranızdaki iletişime hiçbir faydası olmayacağından emin olabilirsiniz.

Çocuğunuz sizinle konuşmaya başladığı zaman onun sözünü kesmemeli ancak onu dinlediğinizi belli etmelisiniz. Bunun için mimiklerinizi kullanabilir, “Hı hı” gibi aralayıcılar kullanabilirsiniz.

Ebeveyni ile bir konu hakkında konuşmaya başlayan çocuk eğer ki bir sorununu dile getiriyor ise ebeveyn olarak bir an önce sorununu çözmek için yol gösterme, avutma  isteğinizi anlıyorum. Ancak çocuğunuz öfke ya da üzüntü gibi bir duygu yoğunluğu yaşar iken bunun çocuğunuza yardımcı olmayacağını bilmelisiniz.

Tüm bunlar her ne kadar zaten yaptığınızı düşündüğünüz şeyler olsa dahi dikkat ettiğiniz takdir de çocuğunuz ile aranızdaki iletişimin değiştiğini farkedeceksiniz.

Uzm. Psk. Fulya A. FİŞENGİ MUTKİLİOĞLU

PSİKOMEKTEP DANIŞMANLIK

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.