BÜYÜK ÖNDER ATATÜRK’ÜN AĞZINDAN 30 AĞUSTOS ZAFERİ

Sevgili Dostlar; yaklaşık bir hafta süreç içerisinde milli ve manevi duygularımızı kabartacak günler kutluyoruz, kutlayacağız. 1071 Malazgirt Savaşı; tüm devlet erkânımızın katılımıyla onurla gururla kutlandı. Sonra,Vatanımız için, bu topraklar için 1071 den beri kınalı kuzularımızışehit verdiğimiz(Türk anane gelenek ve göreneklere göre üç şeye kına yakılır. Koyun, kuzulara Allah’a kurban olsun diye, askere gidecek erkek evlatlara vatana kurban olsun diye, evlenecek kızlara kocalarına kurban olsun diye)ve maalesef hala vermeye devam ettiğimiz, şehitler kanı vedestanlık mührüyle yazılmış Anadolu’nunTürk toprağı olduğunu dünyaya ilan beraatı olan30 Ağustos Zafer bayramını kutlayacağız. Ardından iki gün sonrada Yüce rabbime kurban keserek dini vecibemize yerine getireceğiz.Şimdiden hepinizin 30 Ağustos Zafer Bayramınızı ve Kurban Bayramınızı kutlar, tebrik ederim.

Kurtuluş Savaşı'nın tarihte eşi benzeri görülmemiş bir zaferle taçlandıran, her aşaması Milli birlik beraberlik, vatanseverlik, cesaret, fedakârlık, feragat tabloları ile doluolan30 Ağustos Zaferi; Türk Milletinin, ordusu ile birlikte büyük Atatürk' ün önderliğinde yazdığı bir kahramanlık destanıdır.

30 Ağustos, Türk'ün şanlı zafer tarihinin en önemlilerinden biridir. 26 Ağustos 1071'de Alp Arslan'ın Kumandanlığında Malazgirt'ten Anadolu'ya giren Türkler, 1922 yılının 26 Ağustos'unda, Mustafa Kemal Atatürk Kumandanlığında, Türkleri Anadolu'dan atmak için harekete geçen Emperyalist güçleri Anadolu'dan atmışlardır. Bu bakımdan, Anadolu'nun Türk yurdu olarak kalması, bu büyük destansı zaferle sağlanmıştır.

            Büyük zaferi, zaferin lideri, önderi, komutanı olan büyük önder Mustafa Kemal’in ağzından anlatmak en doğrusu olacaktır.

Atatürk, 30 Ağustos’u anlatıyor:

...Efendiler, 26/27 Ağustos günlerinde, yani iki gün içinde, düşmanın Karahisar'ın güneyinde 50 ve doğusunda 20-30 kilometre uzunluğundaki müstahkem cephelerini düşürdük. Yenilen düşman ordusunun bütün kuvvetlerini, 30 Ağustos'a kadar Aslıhanlar yöresinde kuşattık. 30 Ağustosta yaptığımız savaş sonunda düşmanın ana kuvvetlerini yok ettik ve esir aldık. Düşman ordusunun başkomutanlığını yapan General Trikopis de esirler arasına girdi. Demek ki, tasarladığımız kesin sonuç, beş günde alınmış oldu. 31 Ağustos 1922 günü ordularımız ana kuvvetleriyle İzmir'e doğru yol alırken diğer birlikleriyle de düşmanın Eskişehir'in kuzeyinde bulunan kuvvetlerini yenmek üzere ilerliyorlardı.

Doğrudan doğruya bana gönderilen bir telsiz telgrafta da İzmir'deki İtilaf Devletleri konsoloslarına benimle görüşmelerde bulunma yetkisinin verildiği bildirilerek, onlarla hangi gün ve nerede buluşabileceğim soruluyordu. Buna verdiğim cevapta da 9 Eylül 1922'de Kemalpaşa'da görüşebileceğimizi bildirmiştim. Gerçekten de söz verdiğim gün, ben Kemalpaşa'da bulundum. Fakat görüşme isteyenler orada değildi. Çünkü ordularımız, İzmir Rıhtımında ilk verdiğim hedefe, Akdeniz'e ulaşmış bulunuyorlardı

Saygıdeğer efendiler,

Afyonkarahisar-Dumlupınar Meydan Muharebesini ve ondan sonra düşman ordusunu tamamıyla yok eden veya esir eden ve kılıç artıklarını Akdeniz'e, Marmara'ya döken harekâtımızı açıklayıcı ve vasıflandırıcı söz söylemeyi gereksiz sayarım.

Her safhasıyla düşünülmüş, hazırlanmış, idare edilmiş ve zaferle sonuçlandırılmış olan bu harekât Türk ordusunun, Türk subay ve komuta heyetinin yüksek kudret ve kahramanlığını tarihe bir kere daha geçiren muazzam bir eserdir.

Bu eser, Türk milletinin hürriyet ve istiklal düşüncesinin ölümsüz bir abidesidir. Bu eseri yaratan bir milletin evladı, bir ordunun başkomutanı olduğumdan, mutluluk ve bahtiyarlığım sonsuzdur.
M. Kemal ATATÜRK

 Zafer bayramımızı hep birlikte coşkulu bir şekilde kutlamamız gerekir. Çünkü            30 Ağustos Zaferi milli birlik ve beraberlik ruhu içerisinde bağımsızlık meşalesinin ebediyen yanacağı bir kurtuluş destanıdır.

30 Ağustos Zaferi ilk olarak 30 Ağustos 1923’te Ankara,  Afyon ve İzmir’de şenlikler düzenlenerek kutlanmıştır. 1935’te çıkarılan bir yasayla Zafer Bayramı olarak kabul edilmiştir.

Üzüntüde, sevinçte ne kadar bir olursak o kadar büyük oluruz. Bir oluruz diri oluruz, pek oluruz.

Sağlıkla, Sevgiyle, Bilgi ile kalın…

.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.