Bayram sonrası bizi neler bekliyor?

İç ve dış piyasalarda baş döndürücü bir hızla değişim gösteren siyasi cepheler, ekonominin seyrini de önemli ölçüde etkiliyor. Son 1 yılda 39 USD ye kadar gerileyen ham petrolün varil fiyatı birçok petrol ülkesinin bütçesini sarsmış görünüyor. Diğer taraftan Doğalgazın BTU cinsinden fiyatı ufakta olsa artış gösteriyor. Yani enerji kaynaklarına ilişkin savaş, farklı mecralara kaymaya devam edeceğe benziyor.

Peki bütün bunları biz nasıl yorumluyoruz ? Petrol ve Doğalgaz geliri ile ayakta duran başta Arap yarımadası ve Rusya kıt kanaat geçinmeye devam edecekler. Bu coğrafyalarda ciddi bir Pazar payı olan Avrupa da ise büyüme aynı seviyelerde sürecek. Terör korkusu ile baskılanan tüketici ise yine ekonomiye çekingen katkı sağlamasından dolayı hem Avrupa, hem de Arap ve Rusya coğrafyaları ile ticaretimizi beklediğimiz seviyelere getirmemiz zor olacak. Bu arada Çin den gelen büyüme haberleri ise duymaya alıştığımızın çok gerisinde yer alıyor. Çin ekonomisi küçülüyor, ancak bu hacimsel küçülme bizi yanıltmamalı. Her Çin e gidişimde, daha fazla geliştiğini görüyorum. Çin teknolojiye yatırım yapıyor. Kendini adeta nadasa almış durumda. Çin bu Asır a damga vurmaya hazırlanıyor ve bunda da başarılı olacak.

Türkiye ne olacak ?

Açıkçası biz içeride çekişmelere, kavgaya devam ettiğimiz müddetçe, Çin gibi ezber bozan değişim göstermemiz mümkün değil. Bu karmaşa bu coğrafyanın kaderi gibi adeta. Birlik ve beraberlik çağrıları bir türlü yerini bulmuyor. Halbuki ekonominin, refahın anahtarı da burada. İçeride herkes birbirini yemekten, bir türlü büyük resme odaklanamıyoruz. Genel durumumuz herşeye rağmen fena değil, ümit verici. Ancak henüz o sıçramayı yapacak güce sahip değiliz. Gündemimiz artık siyasi çekişmeler, kurumların içindeki 15 Temmuz sonrası karmaşalardan kurtulduğunda, işte o zaman her bir birey işine gücüne bakıp, kendinin ve ülkenin refahı için çalışacak. Uzun lafın kısası, boş lakırdı, kısır hesaplar, entrikalar ve komple teorilerinden arındırılmış bir sistem içinde, herkes bir an önce kendi işine konsantre olmalı. Bunu özellikle kamu kurumları ve üniversiteler için diliyorum.

Ramazan bayramınız kutlu olsun.

Sevgilerimle,

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.