AVRUPA İLE ŞANGAY ARASINDA TÜRKİYE

Dolar ve euroda yukarı hareketler devam ettikçe hükümet üyelerinin ve Cumhurbaşkanının konu ile ilgili demeç sayısı artıyor. Bugün özellikle AP kararı sonrası rest çektiğimiz Avrupaya alternatif görülen “Şangay Beşlisi” olarak tabir edilen örgütü biraz anlatmak isterim. Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan 1996’da kurdular Şangay Beşlisini. 2001’de Özbekistan’da katılınca Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) adını aldı. Sadece ekonomik değil aynı zamanda siyasal ve askeri alanlarda karşılıklı işbirliğini geliştirmeyi amaçlıyor. 2015’de üyelik görüşmeleri başlatılan Hindistan ve Pakistan’ın da 2017’de tam üye olarak kabul edilmeleri bekleniyor.

Bugün itibariyle Afganistan, Belarus, İran ve Moğolistan Gözlemci Ülke, Ermenistan, Azerbaycan, Kamboçya, Nepal, Sri Lanka ve Türkiye Diyalog Ortağı, Türkmenistan da Konuk Katılımcı statüsünde toplantılara katılıyor. Daha çok batı bloku ve Nato karşıtı bir yapıya dönüşmüş durumda. Tüm bahsi geçen ülkeler demokrasi ve insan hakları konusunda sicili çokta temiz olmayan ülkeler gibi. Ancak ben burada ekonomi tarafını incelemek istiyorum. Toplam ihracatımızın neredeyse yarısını AB ülkelerine yaparken sadece %7 si Şangay İşbirliği Örgütü ülkelerine yapılmaktadır. Avrupa Birliği üyesi ülkelerden ithalatının payı yüzde 38 iken, Şangay İşbirliği Örgütü üyesi ülkelerden ithalatın payı yüzde 26’dır. Türkiye’de 10000 dolar olan kişi başı gelir AB’de 30000 iken ŞİÖ’de 5000 dolar civarındadır. Tursab verilerine göre turizm gelirimizin %13’ü ŞİÖ’den olurken %53’ü AB ülkelerinden olmaktadır. Bu rakamlar kafanızda umarım bir fikir oluşturmuştur. Yorum sizin.

Şimdi gelelim gündemimize. İtalya referandumunda hayır oyları fazla çıkınca istifa eden başbakan Renzi sonrası erken seçim ihtimali gündeme geldi. En güçlü muhalefet partisi 5 yıldız hareketi olası seçimde şanslı görünüyor ve AB’den ayrılmak en popülist söylemi. Siyasi belirsizlik İtalyan bankalarını bir hayli zorlayabilir. Bu karar sonrası paritede gevşemenin etkisi ile haftaya EUR/TL’de düşüşle, USD/TL‘de yükselişle başlıyoruz. BIST  100 endeksinde 72000 desteği üzerinde kalındıkça gevşemeler alım fırsatı olarak değerlendirilmelidir. Bol kazançlı bir hafta dilerim.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.