banner249

Ülkesine iade edilirse idam edilecek

Ülkesindeki savaş ortamından kaçarak İzmir’e gelen Suriyeli Biyomedikal Mühendisi Mohamad Mouaz Alzen, çalışma izni olmamasına rağmen iş yeri açınca sınır dışı edilme durumuyla karşı karşıya kaldı.

Ülkesine iade edilirse idam edilecek
banner240

Avukatı, Alzen'in henüz askerliğini yapmadığı için ülkesine iade edilirse 'vatan hainliği' suçundan idam edilebileceğini söyledi. 2011 yılında Suriye’deki çatışma ortamından kaçıp Türkiye’ye sığınan Biyomedikal Mühendisi Mohamad Mouaz Alzen (27), 2016 yılının başlarında İzmir’de iş yeri açtı. İddialara göre, çalışma izni olmadığı için dükkanı kapatılan Alzen, sınır dışı edilmek üzere İzmir Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğüne götürüldü. Alzen’in avukatlığını yapan Mustafa Oğuz Kurdu, "Müvekkilim, iş yeri açmadan önce vergi levhası, oda belgesi, sicil kaydı gibi belgeleri olmasına rağmen iş yeri kapatıldı. İkamet izni için yaptığı başvuru da çalışma izni olmadığı gerekçesiyle reddedildi. Bununla ilgili yaptığımız hukuksal başvuru da mahkemece reddedildi. Müvekkilim 4,5 yılı aşkın süredir Türkiye’de ve herhangi bir sabıka kaydı da bulunmuyor. 3 lisan bilen, kültürlü, birikimli birisi. Avrupalıların kendi ülkelerine empoze etmek istediği kişilerdendir" dedi.

"İDAM TEHLİKESİ VAR"
Müvekkilinin ülkesine gönderilirse idam edilme riski olduğunu anlatan Avukat Kurdu, "Müvekkilim ülkesine iade edilirse, kendisi savaş nedeniyle askerlik yapmadığı için ‘vatan hainliği’ suçuyla yargılanabilir. Bu durumda idam edilme riski de var. Bu hususları yetkililere bildirdik fakat bir netice alamadık" şeklinde konuştu. Mohamad Mouaz Alzen’in yaklaşık 10 gündür İzmir İl Göç İdaresinde tutulduğunu aktaran Kurdu, "Gerekli işlemler tamamlandıktan sonra sınır dışı edilecek. Benzer durumlarda iade edilen kişilerin idam edildiğini medyadan öğrenmiştik" diye konuştu.
 
"HUZUR BULMAK İÇİN GELDİK, DÖNMEK ÇOK TEHLİKELİ"
Henüz 11 aylık olan kızları Maria ile eşinin akıbetini merak eden Esma Alzen ise, 4 senedir Türkiye’de yaşadıklarını ve çalışma izinleri olmadığı için büyük sıkıntı çektiklerini söyledi. Eşinin yokluğunda kızıyla birlikte sıkıntılar yaşadığını aktaran Esma Alzen, "Onu 10 gündür göremedik, çok özledik" ifadelerini kullandı. Huzur bulmak için Türkiye'ye geldiklerini kaydeden Esma Alzen, "Savaştan kaçıp geldik. Şimdi de Mouaz’ı bekliyoruz. Suriye’ye dönme ihtimali çok tehlikeli. Biz buraya huzurlu olmak için geldik geri dönmek çok tehlikeli" ifadelerini kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 08 Kasım 2016, 17:24

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
Ömer coşkun
Ömer coşkun - 7 yıl Önce

Askerliğini yapacak herkes

özgür
özgür - 7 yıl Önce

zaten vatan haini.gönderin.memleket bi pislikden temizlensin...

uğur
uğur - 7 yıl Önce

arkadaş o kadar işsiz gücsüz ve tehlikeli suriyeliyi ülkede tut ama birşeye yarayacak en azından kültürlüsünü sınır dışı et.niye?düşünen ve akıllı diyemi?

SIRADAKİ HABER