banner249

Özer, Türkiye ekonomisi yüzde 4.8 büyüdü

Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Özer, Denizli Ticaret Odası 2016 yılı Haziran ayı Meclis Toplantısı’nda ekonomik gelişmelerle ilgili değerlendirmeler yaptı.

Özer, Türkiye ekonomisi yüzde 4.8 büyüdü
banner240


Konuşmasına İstanbul Atatürk Havalimanı’nda meydana gelen olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirerek başlayan Başkan Necdet Özer, menfur terör saldırısında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diledi. Özer, “Bu olayları gerçekleştirenler bilsinler ki, bugün ve gelecekte kendi kazdıkları kuyuda boğulacaklardır. 

Devletimiz büyüktür, milletimizin birlik olma iradesi güçlüdür, bu cennet vatana, birliğine ve dirliğine uzanan elleri er yada geç kırmayı mutlaka başaracaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Burada da bir kez daha görülmüştür ki, terörün dili, dini, milliyeti yoktur. Bugün artık terör sadece ülkemizin değil, dünyanın sorunudur. Onun için üzerine elbirliği ile gidilmelidir.” şeklinde konuştu.        

 

Konuşmasına dünya, Türkiye ve Denizli ekonomisindeki gelişmeleri değerlendirerek devam eden Özer, küresel ekonominin belirli bir istikrarı yakaladığını belirtti. Otoritelerce, dünya ekonomisinin yüzde 2 civarında bir büyüme göstereceğinin tahmin edildiğini ifade eden Başkan Özer, “Euro bölgesindeki deflasyonist eğilim devam etmektedir. Son dönemde Avrupa Merkez Bankası politika faiz oranını sıfır, mevduat faiz oranını – 0,4 olarak tutmasına rağmen beklenen harcama artışı sağlanamamıştır. İngiltere’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğinden ayrılması kararı, başta sermaye piyasalarında olmak üzere sorunların boyutlarının tahmin edilemeyeceği belirsiz bir süreç meydana getirmiştir. FED kararları İngiltere’nin referandum sonucundan etkilenecektir. Küresel ekonominin referandum sonuçları ile nasıl baş edeceğini önümüzdeki günlerde izleyip göreceğiz. Şimdiden İsviçre Merkez Bankası’nın parasına müdahale ettiği görüldü. Gelecek günlerde merkez bankaları toplanıp izlenecek yolu belirleyeceklerdir.” dedi.

 

Başkan Özer, Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 4.8 büyüdüğünü belirterek, “Enflasyondaki gerileme en iyi gelişmeden biri sayılabilir. TÜFE mayıs ayı sonu itibariyle yıllık yüzde 6,5 olarak gerçekleşmiştir. İşsizlik oranı yüzde 10,1’dir. İstihdam oranı Mart ayında yüzde 1,1 oranında artarak yüzde 46,1’e yükselmiştir. 2016 Nisan ayında ithalat yüzde 11,9 oranında azalarak 16,19 milyar dolar olmuştur. İhracat ise yüzde 10,2 oranında artarak 11,98 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Nisan ayı dış ticaret açığı yüzde 16,3 oranında azalarak 4,21 milyar dolara gerilemiştir. Yıllık cari açık 30 milyar doların altına inmiştir.” diye konuştu.

 

Turizm sektöründeki olumsuz gelişmelerin etkilerinin kontrol altına alınması gerektiğini, ayrıca İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı sonrasında çeşitli alternatifler aranması gerektiğini vurgulayan Başkan Özer, “AB’nin içine düştüğü sıkıntılı ortamda Türkiye olarak yeni uzlaşma alanları, fırsatlar oluşturarak istikrarımızı desteklemenin yolları aranmaya devam edilmelidir. Bu konuda, en üst düzeyde diploması trafiği hızlanmış olup, son günlerdeki olumlu gelişmeler bunu göstermektedir.” şeklinde konuştu.

Denizli’de 2016 yılı Mart ayı sonu itibariyle 4/a kapsamında kayıtlı istihdamın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.46 oranında artarak 195 bin 752 kişi olarak kayıt altına alındığını söyleyen Özer, şöyle konuştu: “2016 yılı Nisan ayı sonu itibariyle teşvik alan yatırım tutarı, Türkiye genelinde 42 milyar 800 milyon TL’den 26 milyar 787 milyon TL’ye düşerken, ilimizdeki teşvik alan yatırımlar aynı dönemde 92 milyon TL’den 233 milyon TL’ye yükselmiştir. İlimize yönelik düzenlenen yatırım teşvik belgesi sayısı ise 59’dur. Bu teşviklerin 5’i hizmet, 17’si imalat ve 34’ü enerji, 2’si madencilik ve 1’i de tarım sektörü için alınmıştır. 2016 Mayıs ayı sonu itibariyle Odamıza 638 firma kaydını yaptırmış, 221 firma da Odamızdan kaydını sildirmiştir. 2016 Mayıs ayı sonu itibariyle Odamıza; 12 bin 504’ü faal, 2 bin 887’si askıda olmak üzere toplam 15 bin 391 kayıtlı üye bulunmaktadır.”

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER