banner249

Örki usta oldu, bakraç kalayladı!

Adalet ve Kalkınma Partisi Denizli İl Başkanı Avni Örki’nin kaybolmaya yüz tutmuş meslekler arasında gösterilen bakırcı esnafını ziyareti renkli görüntülere sahne oldu.

Örki usta oldu, bakraç kalayladı!
banner240

Örki ve esnaflar, ziyaretten memnun kaldı. İlçe maratonları arasında Denizli Merkez’de de çeşitli ziyaretler yapan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Denizli İl Başkanı Avni Örki, bakırcı esnafını ziyaret etti. 


Kaleiçi’nde faaliyet gösteren ve günümüzde sadece iki tane kalan esnafların sorunlarını dinleyen ve beklentilerini alan Örki, ziyarette ceketini ve kravatını çıkararak tezgahın başına geçti. Takım elbisesini çok nadiren çıkartan Örki’nin bu davranışı esnaflar arasında memnuniyetle karşılandı. 

13 yaşından bu yana Kaleiçi’nde bakırcılık mesleğini yapan 65 yaşındaki Ali İhsan Orhan, mesleğin geçmişi ve bu günü ile ilgili bilgiler verdi. Orhan, “Bir dönem buralarda bakırcı esnafının sesinden geçilmezdi. Hatta duyma yeteneğini kaybetme derecesine gelen eski ustalarımız vardı. 

Artık günümüzde o kadar az kaldık ki, arkadan, tutmaya çalışıyorum” dedi. Bakır eşyaların eskisi gibi tercih edilmediğini vurgulayan Orhan, “Eskiden bakır kaplar çok tercih edilirdi. Şimdi teflon, alüminyum, çelik ve seramik gibi birçok seçenek çıktı. Bakır pahalı olduğu için insanlarımız ucuz olan diğer ürünlere yöneliyor. Oysa ki alüminyum, teflon gibi fabrikasyon ürünlerin birçoğu kanser yapıyor. Bakırın sağlığımıza hiçbir zararı yok” şeklinde konuştu. 

BAKIR TEKNOLOJİYE YENİLİYOR 
Bir diğer Bakırcı zanaatkarı Mehmet Pirpir‘in yanına giden AK Parti Denizli İl Başkanı Avni Örki, burada ceket ve kravatını çıkararak ateşin başına geçti ve kalaylama işlemi yaptı. Usta ile bir süre sohbet eden Örki, burada çıraklık teklifi aldı. Çocukluk yıllarında Kaleiçi’nde çok zaman geçirdiğini kaydeden Örki, bakırcılık mesleğinin günümüzde giderek önemini kaybetmesinin çeşitli nedenleri olduğunu ifade etti. 

Örki, “Bakırcılığın yok olmaya yüz tutmasının nedeni gelişen teknoloji ile sanayi ürünlerinin günlük hayatta daha fazla yer almaya başlaması diyebiliriz. Birçok işlem artık otomasyona dahil olmuştur. 

Otomasyonla birlikte el sanatlarından bakır işleme ile ilgili olan bakırcılık gibi mesleklere olan gereksinim giderek azalmaktadır. Ancak bu tarz mesleklerin gelecek kuşaklara aktarılması adına yaşatılması gerektiğine inanıyoruz” dedi. Örki’nin ziyaretini gören diğer esnaflar da Bakırcı Ustası Ali İhsan Orhan’ın işyerine geldi. 

AK Parti’nin ve İl Başkanı Avni Örki’nin çalışmalarını yakından takip ettiklerini ifade eden esnaflar, alışveriş merkezlerinin pazar günleri kapalı olmasının gündemde olduğunu, bu düşüncenin hayata geçmesi durumunda Kaleiçi’nin canlanabileceğini ifade etti. Başkan Örki ve esnaflar, ziyaretten memnun kaldı.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER