Denizli ve ilçeleri haber sitesi
2016-08-29 07:18:10

VERİLERİN BASKISI

SADIK MAZANOĞLU

smazanoglu@gmail.com 29 Ağustos 2016, 07:18

Geçen hafta Fed başkanının konuşmasını beklerken “Fırat Kalkanı” adı verilen Suriye operasyonu bir anda gündemimize oturdu. 

Hafta ortasında 75000 seviyesine doğru gerileyen endeks gerek sadece Türkiye’nin müdahil olduğu bir operasyon olmaması gerekse diğer koalisyon ülkelerinin Türkiye’nin amacını destekler açıklamaları ile operasyonun negatif etkisi çok uzun sürmedi. 

Rusya ve ABD’nin ılımlı yaklaşımı ve jeopolitik konum gereği bu tarz gelişmelerin her an yaşanabileceği düşünüldüğünde aslında bu kabul edilebilir bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Cuma günütüm dünyanın odaklandığı Fed başkanı Yellen’ın açıklamalarının yorumuna gelirsek; Cuma günü Jackson Hole konferansında yaptığı konuşmada bu yıl bir faiz artışının hâlâ seçenekler arasında olduğu sinyalini verdi. 

Bu etkiyle piyasalar yeni haftaya zayıf başlarken, dolar güçlü seyrini sürdürüyor. Yellen, konuşmasında ABD'de faizlerin artırılması şansının yüksek sayıda istihdam artışı ve ekonomik büyümenin ılımlı bir şekilde devam edeceği görünümüyle beraber son aylarda daha da güçlendiğini söyledi. Bu açıklamalarla Cuma günü gelecek tarım dışı istihdam verisi önemli hale geliyor. Fed üyeleri ve başkan konuştukça 21 Eylül ve 14 Aralık toplantılarını yorumlarımda yazmaya devam edeceğim. 

Bu hafta yine verilere duyarlı bir piyasa göreceğiz. Veriler piyasaları baskılayacak gibi görünüyor. Önemli direnç noktalarından gelen satışlar BIST 100’ün güç kaybetmeye başladığını gösteriyor. 78500 direncinin geçilmesi çok zor. 75000 desteğine doğru geri çekilmeler olasıdır. 

Dolarda 2.95 üzerinde kalındıkça 2.9850 ve 3.00 tl test edilebilir.

Twitter: @sadikMazanoglu e-mail: smazanoglu@gmail.com
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.