Denizli ve ilçeleri haber sitesi
2017-03-13 11:33:21

ULUSLARARASI DİPLOMASİ VE HOLLANDA

SADIK MAZANOĞLU

smazanoglu@gmail.com 13 Mart 2017, 11:33

Son dönemde Avrupa ile yaşanan gerginlikler ciddi seviyelere ulaştı. Genellikle seçimlerin yaklaştığı Avrupa ülkeleriyle yaşanan bu gerginlikler Almanya ile başladı. Almanya’nın biraz daha sakin tutumu ile rahatlayan ilişkiler hafta sonunda Dışişleri Bakanımızın uçağının Hollanda’ya iniş izni verilmemesi ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımızın Hollanda’ya sokulmaması ile tekrar gergin bir hal aldı. Hemen şunu belirtmeliyim ki bir ülkenin bakanının başka bir ülkeye hele birde kendi temsilciliğine sokulmaması kabul edilemez. Diplomasi adına yapılan son derece yanlış bir harekettir. Ancak yanlışa yanlışla gitmek, kısasa kısas ve diplomasiden uzak bir dil kullanmak, rest çekmek gibi eylemlerinde kabul edilebilir olduğunu söyleyemem. Zaten Türkiye’ye karşı önyargı ile yaklaşan Avrupa ülkelerinin bize karşı ortak tutum almalarına kadar gidebilir bu iş.

Diplomasi kısmını bırakıp ekonomide ilişkiler nasıl etkilenir diye düşünüyorum hemen mesleğim gereği. Bazı rakamlar edindim ve bunları sizinle paylaşmak isterim. Nüfusuna göre Türklerin en yoğun yaşadığı ülke Hollanda.TÜİK ve Ekonomi bakanlığı verilerine göre Hollanda 2016 yılı itibariyle Türkiye’ye en fazla doğrudan yatırım yapan ülke. 2002 yılından bu yana Türkiye’ye en fazla uluslararası doğrudan sermaye22 milyar dolarla Hollanda’dan geldi.Türkiye’de kurulu yabancı şirketlerin % 12.5’i Hollanda firmaları. En bilinirleriPhilips, Unilever, Shell.Türkiye’ye gelen turistlerin % 3.5 ten fazlası Hollandalı. 100 Hollanda vatandaşının 8 i Türkiye’de tatil yapıyor ve yaklaşık Hollanda vatandaşlarından yıllık 1 Milyar $ turizm geliri elde ediliyor. Hollanda'ya yaptığımız ihracat yıllık bazda 3.6 milyar dolar düzeyinde.

İşin özü şudur. Her ne kadar Avrupa ülkelerinin tavrı yanlış olsa da ticari ilişkiler açısından diplomasiden vazgeçmemeli, ekonomiye kalıcı hasarlar vermemeliyiz.

Bu haftanın beklentilerine gelirsek; 15 Mart’ta Fed faiz kararı açıklanacak. 25 Bplık bir artırım kimse için sürpriz olmayacak. Fed faiz kararını açıkladıktan sadece bir gün sonra 16 Mart’taTCMB Para Politikası Kurulu toplantısı sonlanacak ve TCMB’ninfaizler ve diğer politika araçlarında alacağı aksiyonlargörülecek.TCMB’nin enflasyondaki bozulmayı dikkate alarak TL’nin değerini korumaya yönelik ek sıkılaştırma tedbirleri sürpriz olmayacaktır.

ÇEKİNCE: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti SPK tarafından yayımlanan tebliğ çerçevesinde, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak bir sözleşme çerçevesinde sunulur. Burada ulaşılan sonuçlar, tercih edilen hesaplama yöntemi ve veya yorum tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi sağlıklı sonuçlar doğurmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgiler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.