Denizli ve ilçeleri haber sitesi

Mikro kredi sayesinde 700 kadın iş kurdu

Gündem

türkiye grameen mikrofinans programı (tgmp) kapsamında 2009 yılından bu güne dağıtılan 840 bin 881 lira kredi ile manisa'da 700 kadının iş kurduğu bildirildi.

TGMP Manisa Şube Müdürü Neşe Güler, mikro kredi faaliyetlerinin 2009 yılında başladığı Manisa;da 3 yıl içerisinde toplam 700 kadına ulaştıklarını, bu bayanların 500;ünün şu anda aktif olarak mikro krediyi kullanmaya devam ettiklerini belirtti.

Daha çok kırsalda faaliyet gösterdiklerini, kentte dar gelipli olup, kendi işini kurmak isteyen herkese ayrımcılık yapmadan küçük bir sermaye birikimi sunduklarını anlatan Güler şöyle konuştu, ;;Bizim belirli bir kitlemiz zaten var. Bu krediden belirli bir kefalet ve ipotek gösteremeyecek kadar zor durumda olanlar yararlanıyor. Türkiye genelinde 80;den fazla şubemiz var. Bundan yaklaşık 65 bin bayan faydalanıyor. Sistemimizde hiçbir şekilde senet, kefalet, ipotek gibi şeyler yok. Bu sadece güvene dayalı bir sistem. Bu güvenin oturması ile hizmetin ayaklarına götürülmesi sebebiyle tercih ediliyor. Kredi verirken birkaç kuralımız var. Aynı mahalleden bayanlar 5;er kişilik gruplar oluşturacaklar. Bir iş fikirleri olacak. Sadece bunu istiyoruz. Herhangi bir iş için bu kredi alınabiliyor. Bayanın hanesine kazanç getiriyor olması bizim için yeterli.lar. Bir iş fikirleri olacak. Sadece bunu istiyoruz. Herhangi bir iş için bu kredi alınabiliyor. Bayanın hanesine kazanç getiriyor olması bizim için yeterli.

Bunların içinde şehir dışına taşınanlar var. Artık işini çok çok büyütüp bizim kredimize ihtiyacı olmadığı için almayanlar var. Daha büyük girişimci kredileri ile desteklediğimiz büyük işler yapanlar var. Evinde sıfırdan mikro kredi ile işini dükkâna taşıyıp ortaklık yapanlar var. Bu bayanlara daha büyük kredilerle destek veriyoruz. Manisa;da 2009 yılından bugüne kadar dağıtılan 840 bin 881 lira mikro kredi ile 700 kadın iş kurdu.;;

MİKRO KREDİ İLE İŞ KURAN KADINLAR
Sadece güvene dayalı bir sistemle verilen mikro krediler sayesinde kendi sermayesini yaparak gelir getirici faaliyetlerde bulunan dar gelirli kadınlar da sistemin işleyişinden oldukça mutlu. Çeşitli objeler kullanarak havludan hediyelik eşyalar üreten Arife Atila, mikro kredinin kendisine şans getirdiğini bu sayede iş yaşamına bir başlangıç yaparak yeni bir dükkan açtığını ifade etti.

Meryem Toplaş ise mikro kredi ile tost makinesi ve malzemelerini aldığını ayrıca muhallebi yaparak evine ekonomik olarak bir katkı sağladığını anlattı. Cemile Şimşek ise ;;Mikro krediyi aldıktan sonra hayatımda çok şeyler değişti. Bir dükkan açarak gözleme yapmaya başladık. Bir anda düşüş yaşarken tuttular kolumuzdan kaldırdılar. Biz beş arkadaş burada gözleme açıyoruz, mantı ve ev yemekleri yapıyoruz. Bu sayede evimizin ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Kirada oturuyoruz. Bu iş evimize ve eşlerimize büyük bir destektir. Evde oturmayla hiçbir şey olmuyor. Karamsarlığa kapılarak, borç var harç var diye düşünmesinler bir işe atılsınlar. Mikro krediye başvursunlar. Devletimiz şimdi her imkanı karşılıyor. Bayanlara da birçok alanda öncelik tanınıyor;; diye konuştu.
Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.