‘ALLAHU EKBER’ AMA İMAM YOK!

Eğer zaman zaman karşılaştığım manzaralar başka camilerde de yaşanıyorsa Denizli Müftülüğünün, imamların görevlerini yerine getirip getirmediğini derhal incelemelidir.
Son birkaç aydan bu yana vakit namazları için gittiğim camide, imam ve müezzinin görevlerini yeterince yerine getirmediği kanısındayım.

Bunun gerekçesini şahit olduğum birkaç olayla ifade etmek istiyorum…
Bir öğlen namazı vakti için gittiğim camide ne imam var, nede müezzin. Otomatik sistemin okuduğu ezanın sonuna doğru gelince herkesin gözü önce imamı, sonra müezzini aradı. Nafile ikisi de yoktu…
Cemaatin arasından bir çocuk sesi, ezan duasını okuyordu. Ne de güzel okuyordu.
Anlaşıldı ki cami cemaatine müezzinliği o yapacaktı. Cemaat bir tebessümle baktı, hoş gördü…
Küçük çocuk, az sonra namaz için kamet getirdi. Cemaat hala kimin namazı kıldıracağından bihaber… Derken bir genç ayağa kalktı, yavaşça imamın dolabını açarak önce cüppesini sonra sarığını giyerek mihraba doğru ilerledi. Cemaatin şaşkınlığı bir süre devam etti. Bir ara herkes birbirine baktı, olur mu olmaz derken, 16 yaşındaki o genç, ‘Allahu Ekber’ diyerek başlattı namazı. Ve cemaatle beraber saf tutup kıldık namazı…
Kusursuz kılınan namazın ardından yanına gittim. Önce teşekkür ettim, sonra yaşını merak edip sordum. Yanılmamıştım, tam 16 yaşındaydı… Tabi imamı ve müezzini de sordum.
İmamın izinli, müezzininin de babası olduğunu ve işi çıkınca bu namazı kıldırmak zorunda kaldığını söyledi.

İMAM YOK, MÜEZZİN YOK, MÜEZZİNİN OĞLU DA YOK
Derken Bayramın 3.gününde aynı camiye gittim. Kapı kilitli, imam yok, müezzin yok, garip ama bu kez müezzinin oğlu da yok. Yaklaşık 30 kişilik cemaat, ayakkabı dolabının bulunduğu ara bölmede namazı kıldık. Sıra gelmişti cemaatle birlikte kılınan namaza…
Bir genç kamet getirdi, bir diğer genç ise cami kapısını mihrap niyetine en öne geçti. Cemaatin en yaşlı adamı, ‘Sen yerine geç, namazı ben kıldıracağım’ diye itiraz etti genç adama ve namazı kendisi kıldırdı.
Zaman zaman aksiliklerin yaşandığı bu camide ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlara bu büyük bir haksızlıktı. Topluma örnek olması gereken bu kişilerin görevlerini yerine getirirken daha hassas davranmaları gerekiyor.
Elbette imamlarda tatil yapıp dinlenecek, yada izin kullanacak. Ama bunun da bir yolu, yordamı olmalı. İbadetin tatili olur mu? Cemaat ortada bırakılır mı?
Özellikle müftülüklerin hafta sonları camileri çok iyi denetlemeleri gerekiyor. Çünkü sıkıntılar en çok o vakit yaşanıyor…
Saygılarımla…

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.