banner249

Köylülerden yakıt zamlarına kısa filmli tepki

Afyonkarahisar’da yakıta gelen zamları protesto etmek isteyen köylüler traktör ve eşekleri kullanarak kısa film çektiler. Senaryosunu kendilerinin yazdığı filmde oynayan köylüler performansları ile ünlü oyunculara taş çıkarttı.

banner240

Yakıt fiyatlarına yapılan son zamların ardından İhsaniye ilçesine bağlı Beyköy köyünde yaşayan vatandaşlar duruma tepki göstermek için kısa film çekti. Traktör ve eşekleri kullanarak çektikleri kısa film ile seslerini duyurmaya çalışan köylüler, 6 kişilik oyuncu kadrosu ile film çekti.

Filmde, Nusret Soylu isimli vatandaş traktörü ile güle oynaya kendisine ait tarlayı sürmeye başlıyor. Kısa süre tarlayı sürmeye devam eden Soylu ardından traktörün durması üzerine paniğe kapılarak çevresindekileri çağırıyor. Soylu sonrasından ise “eyvah mazot mu bitti yoksa" diyerek panikliyor. Traktörün yakıt deposunu açan Soylu “hadi bitmiş, yeğenim orada mazot var mı lenn? Gel bakem mazotu al da gel oradan” diyor. Soylu’nun çağırmasının ardından traktörün başına gelen bir genç ise “Dayı mazot kalmamış orada” diyor. Bunun üzerine Soylu, “Kooperatifte doldu, petrolcü de mazot vermiyor ne olacak bilmiyorum. Atamdan kalan eşekleri getiren olmazsa başka çare kalmadı kuzum hadi” diyor ve ardından yanındaki gençler koşarak çifte sürdükleri 2 eşeği alarak traktörün yanına geliyorlar. Gençler 3 kişi ile çifte sürdükleri 2 eşekle traktörün yarım bıraktığı tarla sürme işine devam ediyorlar.

“Çiftçi arkadaşlarıma da bir çift eşek tavsiye ederim”

Çekilen kısa film ile ilgili açıklamalarda bulunan film oyuncularından Taner Çetin, kendilerinin normalde traktör ile tarlayı sürdüklerini ancak gelen zamlardan sonra mazot alacak paralarının kalmadığını ifade etti. Çetin, “Tarım ve Kredi Kooperatifine olan borçlar sonuna kadar dayandı artık son çareyi bir çift eşekte bulduk. O da dedemizden atamızdan kalan eşekler. Tarlayı bunlarla sürüyoruz, dedemizden, atamızdan kalan eşekler. Mazot masrafımız yok çok memnunuz, 2 kilogram samanla iki dönüm tarlayı sürüyoruz eşeklerle. Gayet güzel oluyor çünkü masraf ve mazot borcu yok. Bundan sonra nasip olursa devamlı eşeklerle tarlayı sürmeye devam edeceğiz çünkü traktörlere mazot alamıyoruz. Yetkilerden lütfen bu gelen zamlara birazcık indirim yapsınlar. Gemilerde mazot 1,5-2 TL, çiftçilere 5-5,5 TL. Yani bu zamlardan sonra çiftçi perişan, çiftçi arkadaşlarıma da bir çift eşek tavsiye ederim” diye konuştu.

“Mazot fiyatının düşürülmesini istiyoruz”

Filmde başrol oynayan Nusret Soylu ise açıklamasında amaçlarının yakıt zammını gündeme getirmek olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Tarlayı sürüyorduk ve tarla yarım kaldı. Tarlayı zaten süremediğimizden orman gibi oldu. Bir sürelim dedik mazot yarıda bıraktı. Atamdan kalan eşeklerle edebileceğimiz kadar edeceğiz. Böyle çaresiz haldeyiz. Mazot fiyatının düşürülmesini istiyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2017, 14:51

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER