İçeriğindeki zengin vitamin ve mineraller ile adeta şifa deposu olan elmanın doğal ilaç niteliğinde olduğunu belirten Diyetisyen Fatma Baysal, "Özellikle kabuğuyla yenilen elma, birçok kanser türünden korunmaya yardımcı oluyor" dedi.
İzmir Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Fatma
Baysal, “Tüketebileceğimiz en sağlıklı besinlerden biri olan elma, zengin
vitamin ve mineral içeriği ile birçok hastalıktan koruyucu etkiye sahiptir.
İçerdiği yüksek miktarda C vitamini ile antioksidan etki gösterir ve bağışıklık
sistemimizi güçlendirir. Elma, antioksidan içeriği en yüksek meyvedir” dedi.
Diyetisyen Fatma Baysal, elmanın kabuğuyla
yenmesinin faydalı olduğunu belirterek, “Elmanın sahip olduğu C vitaminin büyük
çoğunluğu kabuğunda bulunmaktadır. Çok iyi yıkanıp zararlı kalıntılardan
arındırıldıktan sonra kabuğuyla beraber tüketilmesini öneriyoruz.
Besinlerin
sindirim sistemine hızla ilerlemesini sağlayarak kabızlık şikayetlerini
gidermeye yardımcı olur. Elma kabuğunun alt kısmında ise çözünür posa olan
pektin bulunmaktadır. Bu içeriği ile ise ishali önleyici etkisi vardır. Yani
ishal durumlarında elma kabuğu soyularak yenmelidir” dedi.
"KANSERİ ÖNLÜYOR"
Elmanın birçok hastalığı önleyici etkisi olduğunu
kaydeden Diyetisyen Baysal, “Elma kalp hastalıklarını önlemede olumlu etki
gösterir. İçerdiği kuersetin ve C vitamini sayesinde meme ve akciğer kanseri
başta olmak üzere kansere yakalanma riskini azaltır.
Elma kabuğunda bulunan
çözünmez posa su tutarak sindirim yolunun temizlenmesini sağlar, kolon kanseri
riskini azaltır. Yapılan çalışmalarda elma tüketen bireylerin daha düşük kan
glikoz seviyelerine sahip olduğu, bu sayede Tip 2 diyabet riskinin azaldığı
görülmüştür” diye konuştu.
"KİLO KONTROLÜ SAĞLIYOR"
İzmir Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Fatma
Baysal, şunları söyledi:
“Elma yağ, kolesterol ve sodyum içermez. Posa
içeriği sayesinde her öğünden önce bir elma yemek tokluk hissini arttırır,
fazla yeme eğilimini azalmaktır. Bu sayede hem iştah hem de kilo kontrolü
sağlar. Aynı zamanda cildin taze ve güzel kalmasına yardımcı olur.
Bir büyük
boy elma 34 gram karbonhidrat, 1 gram protein, yüzde 8 oranında C vitamini,
yüzde 20 oranında posa ve 260 miligram potasyum içerir. Beslenmemizde mutlaka
elmaya yer verelim ve her gün mutlaka 1 tane elma tüketelim.”