banner249

Geç kalmak risktir!

Engelliler Haftası dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan Efort Ortopedi Tıp Merkezi Kurucularından Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Fatih Tonkaz, Spastik beyin felci hastalıklarının sıklıkla geç dönemlerde fark edildiğine dikkat çekerek, anne babaları bu konuda uyardı.

Geç kalmak risktir!
banner240
Spastik Beyin Felci hastalıklarında erken müdahalenin önemine dikkat çeken Efort Ortopedi Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Fatih Tonkaz, bu noktada özellikle annelere büyük görev düştüğünü söyledi. 

Engelliler Haftası dolayısıyla yazılı açıklama yapan Dr. Tonkaz, şu ifadelere yer verdi, “Serebral palsi doğum öncesi hamilelikte geçirilen bir takım rahatsızlıklar ve enfeksiyonlar nedeniyle olabildiği gibi, doğum esnasındaki bebeğin oksijensiz kalması, zor doğumlar, erken doğumlar ya da doğum sonrası geçirilen menenjit, yüksek ateş, havale gibi rahatsızlıklar sonucunda da gelişebilmektedir. 

Serebral palside adeleler devamlı kasılı gibi durular ve kol ya da bacağın belirli pozisyonda durmasına neden olur. Eğer tedavi edilmezse bu kasılı durumdaki kaslarda kısalmalar meydana gelecek ve problem ilerleyip kol ya da bacağın beklenen hareketlerini yapamamasına ve kontraktür dediğimiz eklem sertliklerine yol açacaktır. 

Spastik beyin felci rahatsızlığı sıklıkla geç dönemlerde fark edilmektedir. Bu noktada özellikle annelere büyük görev düşmektedir. Çocuğun gelişiminde belirli ortalama süreler vardır. Örneğin, 3 aylık bebek başını tutmaya başlar, 6-7 aylık dönemde oturmaya ve 12-18 ay arasında da yürümeye başlar. Eğer bu dönemlerde bir gecikme görülmüşse hekime başvurmak gerekir. 

Spastik beyin felcinin erken fark edilmesi, hareket sistemindeki, yani kaslar ve eklemlerdeki sertliklerin ve hareket kısıtlılığının önüne geçilebilmesi için oldukça önemlidir. Serebral palsi (spastik beyin felci) nin tedavisinde başarılı olabilmek için fizik tedavi ve pediatrik ortopedi cerrahlarının birlikte hareket etmesi gereklidir. 

Spastik beyin felçli çocukların her biri kendi içinde ayrı olarak değerlendirilip, her çocuğa özel tedavi planlaması yapılmak zorundadır. Bu devamlılık arz eden bir fizik tedavi süreci olduğu gibi, gerek durumlarda gecikme ve kalıcı hasar oluşmadan ortopedik bir takım cerrahi girişimlerin yapılmasını gerektirir. 

Örneğin kaslardaki bu dengesizlikten dolayı kalça çıkığı riski olan çocuklarda erken cerrahi girişim gerekebildiği gibi, yürüme aşamasına gelmiş fakat eklem sertliklerinden dolayı yürüyemeyen çocuklarda gerekli kas gevşetme ya da transferlerinin yapılması çocuğun yürümesine yardımcı olacaktır. Spastik beyin felci tedavisinde ameliyat yöntemlerinin yanında, uygun vakalarda botoks tedavisi de yapılabilmektedir. 

Ortopedik tedavi uygun yapıldığında iyi sonuç alınan bir tedavi yöntemidir. Cerrahideki amacımız kas dengesini sağlamak ve çocuğu hareket kabiliyeti açısından daha fonksiyonel hale getirmektir. Böylece çocuğun oturabilmesini, ayakta durmasını ve yürüyebilmesini sağlamaktır. Bunu sağlamak için en etkili yöntemin, rehabilitasyon ekibiyle ve aile ile birlikte ameliyat öncesi planlama yaparak tek seansta çok seviyeli ortopedik cerrahi girişim uygulanması ve her hasta için özelleştirilmiş cerrahi sonrası erken yoğun fizik tedavi programının uygulanması gerekmektedir. 

Spastik hastalıklar özel ilgi ve alaka gösterilmesi ve aile ile sürekli iletişim halinde bulunulması gereken rahatsızlıklardır. Denizli ilinde faaliyet gösteren ortopedi merkezimizde spastik beyin felci ile ilgili tüm spesifik ameliyatlar ve akabinde fizik tedavi programları uygulanmaktadır.”

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER