banner249

Gazimize büyük ayıp!

Hakkari’de teröristler tarafından yola döşenen mayının patlatılması sonucu beli kırılan ve vücudunun çeşitli yerlerinden yaralanarak gazi olan Afyonkarahisarlı Süleyman Çelik’in ailesi eski ve manüel bir hasta yatağı gönderen hastaneye tepki gösterdi. Gazinin ailesi yatağı ise geri iade etti. 

banner240

Uzman Çavuş Süleyman Çelik (24), 17 Temmuz 2017’de Hakkari Esendere mevkiinden izne gitmek için sivil araçla ilerlerken PKK’lı teröristler tarafından yola döşenen mayının infilak ettirilmesi sonucu yaralanarak gazi olmuştu. Nişan yapmak için memleketine geldiği sırada yaralanarak gazi olan Çelik, Gülhane Askeri Tıp Akademesinde (GATA) tedavi altına alınmıştı. Çelik 5 gün önce ise tedavisine evinde devam etmesi için hastaneden taburcu edilerek evine gönderildi. Bunun üzerine gazi Çelik, babası Halil Çelik tarafından ambulans ile şebeke suyunun dahi olmadığı evlerine getirildi. Beli kırık olan ve kolundan ameliyat olan gazi için babası Bolvadin Devlet Hastanesinden, kaymakamlık vasıtası ile hasta yatağı talep etti. Ancak hastane tarafından beli kırık olduğu için daha iyi şartlarda yatması gereken gaziye eski, manüel bir yatak gönderildi. Gazi babası Çelik ise gelen yatağı hastaneye geri gönderdi. Bunun üzerine bürokratların tekrar devreye girmesi ile ertesi gün gazinin evine elektronik hasta yatağı gönderildi. Ayağa kalkamayan ve tedavisi tamamlanıncaya kadar yatağa mahkum olan gaziye aile üyeleri bir yatağın çok görüldüğünü ifade ederek duruma tepki gösterdi.

“GATA’dan kendimi biraz daha toparlayayım diye çıkardılar”
Uzun uğraşlar sonucu evine getirilen elektronik hasta yatağında sadece televizyon izleyerek zaman geçirmeye çalışan Çelik, GATA’dan tedavisine evinde devam ettirilmesi için taburcu edildiğini kaydetti. Çelik, gazi olmasını ise şu sözlerle anlattı:
“Mayın patlaması sonucu gazi oldum. Araçta izne geliyorduk, araç devrildi ve takla attı 17 Temmuz'da. Belimde kırık var, parmaklarım kırık, akciğerimde yırtılma olmuş. GATA’ya 17 Temmuz'da yattım. 4 gün önce geldim. GATA’dan parmaklarım iyileşsin kendimi biraz daha toparlayayım diye çıkardılar, tedaviye evde devam etmem için.”

“Yatağı kabul etmedim geri gönderdim”
Yatak sıkıntısı yaşadıklarını ve kendilerine eski bir yatak gönderildiğini ifade eden baba Halil Çelik ise “Fizik tedaviye gideceğiz orada durum ne gösterecek şu anda kesin bir bilgim yok yani. Burada kendim doktorun gösterdiği bazı egzersizler var onları yaptırıyorum. Oraya gidince yaraları iyileşecek biraz ondan sonra fizik tedaviye başlayacağız. Yatak sıkıntısı vardı, eski yatak geldi kabul etmedim ben. Zaten hastamı sağa sola ben kendim döndürüyorum. Onun için o yatağı geri gönderdim. Ondan sonra tekrar bu yatağı gönderdiler. Yatak kırık değildi kolla çevirmeli bir yataktı yani. Şu anda kendisi zaten belinle sorunlu, bastığında düğmeye işini görebiliyor, sürekli zaten başında olman lazım. Onun için bende yatağı kabul etmedim geri gönderdim. Yatağı Bolvadin’deki hastaneden göndermişler” diye konuştu.

“Gazimiz ortapedik bir ortamda yatması gerekirken çekyat, koltuk üzerinde yatıyordu”
Gaziyi evinde ziyaret eden Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı’da gaziye bir yatağın çok görüldüğünü vurgulayarak, gazilerin daha iyi şartlarda tedavi görmeleri için askeri hastanelerin tekrar açılmasını beklediklerini söyledi. Kumartalşı, gazinin beli kırık olmasına rağmen kanepede yattığını belirterek, “Gazimizin bel kemiğinde omuriliğinde bir hasar var ve ciğerlerinde sıkıntısı var. Bel ameliyatı, sol kolu ve ciğerlerinde ki tedavisi bittikten sonra hastamızı hastaneden taburcu etmişler ve evine getirmişler. Bizim cumhurbaşkanı, başbakan, bakanlar, milletvekilleri ve devlet büyüklerimizden arzımız şudur, bu çocuklar ve bunun gibi özellikle son dönemde askeri hastaneler kapandıktan sonra yaralanan gazilerimizin tamamı da açıkta. Bugün baktığımız zaman zaten bu çocuğun maddi durumu iyi olsaydı uzman çavuş olmazdı. Bütün uzman çavuşların askerleri dar gelirli aileler. İlk dün geldiğimizde bu çocuk taburcu edilmiş, kendi imkanları ile ambulans ile buraya gelmiş ve ortopedik bir ortamda yatması gerekirken çekyat, koltuk üzerinde yatıyordu. Dün valimize durumu ilettik hemen talimatları verdi, kaymakam bey ile iletişime geçilerek devlet hastanesinden emanete bir yatak getirilmesi istendi” dedi.

“Özellikle cumhurbaşkanımızdan arz ediyorum bizim askeri hastanelerimiz tekrar açılsın”
Başkan Kumartaşlı, yaşanan olayı ise şu sözlerle anlattı:
“Sabahleyin tekrar üzüldük, devlet hastanesinden gelen yatak yani vatana millete uzvunu vermiş bu gazi için en iyi yatak verilmesi gerekirken, manüel eski bir yatak gönderilmiş. Babamız da bu yatağı kabul etmedi bizimle iletişime geçti ve tekrar bir takım yerler arandıktan sonra bu sefer elektronik yatak geldi. Yani bu gaziye bu yatak çok mu görüldü bizim devletimiz tarafından. Biz hep söylüyoruz ve bundan sonrada söyleyeceğiz, derhal ve acilen bizim askeri hastanelerimizin açılması lazım. Sivil hastanelere verdiniz madem bu yetkiyi bu gazilerin, bu tür durumda olan kişilerin kapılarda karşılanması lazım. Evlerinden alınıp hastanede tedavileri yapıldıktan sonra tekrar devlet imkanları ile tekrar evlerine teslim edilmeleri lazım. Onları da maalesef göremiyoruz. Tekrar söylüyorum özellikle cumhurbaşkanımızdan arz ediyorum bizim askeri hastanelerimiz tekrar açılsın.”

Yatak geçici süre ile gönderilmiş
Kamu Hastaneleri Birliği Afyonkarahisar Genel Sekreterliğinden Basın ve Halkla İlişkiler Biriminden konu ile ilgili alınan bilgide ise konuyla Evde Sağlık Birimi'nin ilgilendiğini kaydedildi. Birimin de elinde elektronik yatak olmadığı için ilk etapta geçici süreyle manüel yatak verildiği, sonrasında ise diğer hastalardaki yataklar kuruma teslim edildiğinde elektronik yatak ile değiştirildiği belirtildi. 
Gazi Çelik’in önümüzdeki günlerde GATA’ya giderek fizik tedavi almaya başlayacağı öğrenildi.
Öte yandan, gazinin evine Bolvadin Belediyesi tarafından şebeke suyu için hat çekilmesi için çalışma başlatılması da dikkatlerden kaçmadı.
 

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER