Hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme ve stres, obezitenin artmasına neden oluyor. Diyabet, kalp-damar hastalıkları ve bazı kanser türlerinin temelinde yatan neden olan obeziteyi yeme-içme alışkanlıklarındaki değişikliklerle yenmek mümkün. İzmir Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Baysal, ülkemizde son dönemde obezite hastası sayısının hızla arttığını belirterek, “Sağlık bakanlığının son verilerine göre obezite sıklığı erkeklerde yüzde 20,5, kadınlarda ise yüzde 41,3’tür.
Neredeyse iki kadından birinde, kilolu olma durumu ortaya çıkmıştır. Obezitenin önlenmesi amacıyla iştah kontrolü ile ilgili çalışmalar artmaktadır. Yeme alışkanlıklarımızdaki küçük değişiklikler ve iştahı azaltan besinler obezitenin önlenmesinde etkili olacaktır” dedi.
"YEME ALIŞKANLIĞINIZI DEĞİŞTİRİN"
Baysal, uzun süre aç kalmak yerine sık ve az
yemek yemeyi önererek, “Bütün hastalıkların kaynağı dolu midedir. En zengin
öğün kahvaltı en hafif öğün ise akşam yemeği olmalıdır. Yemekler en az 20-30
dakikada, yalnız başına değil, sofrada, mümkünse ailece, çok iyi çiğneyerek
yenilmelidir. Yemekten hemen sonra çay, kahve veya tatlı tüketmeyin. Uzun
süreli açlıklar çok yemek yeme hissini tetikler. Zeytinyağı, meyve, sebze
açısından zengin, kırmızı etin daha ölçülü tüketildiği Akdeniz tipi beslenme
tarzını öneriyoruz” diye konuştu.
"DOMATES, SALATALIK SUYU İÇİN"
İzmir Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet
Uzmanı Fatma Baysal Fatma Baysal şunları söyledi:
“Ülkemizde pek tercih edilmese de yemeklerle
birlikte veya önce domates veya salatalık gibi sebze sularının iştah
kontrolünde yardımcı olduğu bilinmektedir. Yoğun tadı olmayan ve şeker içeriği
az olan sebzeleri tercih edebilirsiniz. Kalori bakımından oldukça düşük olan
salatalık suyu keyifli bir içim sağlayacaktır. İçine nane gibi baharatlar
ekleyebilir veya ayranla karıştırarak daha alışkın olduğumuz lezzetler
yaratabilirsiniz. Nane kokusu da iştah baskılayıcı olarak bilinmektedir.”
İŞTAH DÜŞMANI BESİNLER
Badem ve Ceviz: E vitamini ve magnezyumdan
oldukça zengindir. Kilo kontrolüne, insanlarda tokluk hissini arttırarak
yardımcı olur.
Kahve: Günde 1-2 fincan kahve tüketmek zihni
canlandırırken aynı zamanda iştahı da baskılar. Potasyum açısından da oldukça
zengin olan kahveyi tüketirken şeker ve krema tercih etmemeye çalışın.
Yumurta: Her gün kahvaltıda 1-2 adet yumurta
tüketenler, tüketmeyenlere göre daha az acıkıyor. Anne sütünden sonraki en
sağlıklı protein olarak bilinir.
Salata, sebze çorbası, sebze suyu: Fazla yağ ve
un eklenmeyerek yapılan sebze çorbalarının kalorisi çok düşüktür. İştah
kontrolünü sağlamakta zorlanan bireyler.
Avokado: Lif ve kalp dostu tekli doymamış yağ
asitleri açısından oldukça zengin olan avokado tokluk hissi verir. istediği
kadar tüketilebilir. Tokluk hissinin çabuk oluşmasını sağlar.
Yeşil çay: Özellikle ödem attırıcı etkisi
sayesinde zayıflama diyetlerinin vazgeçilmez çayıdır. Kan şekerini düzenler,
tokluk hissi sağlar.
Yulaf ezmesi: Tokluk hissi verir. Açlık
hormonunu baskılar.
Tarçın, karanfil: Kan şekerini dengeler.
Çaylara, süte eklenebilir. Meyveleri dilimleyip üzerlerine tarçın serperek
tüketmeyi deneyebilirsiniz.
Keten tohumu:Lif bakımından oldukça zengin olan
keten tohumu, sağlıklı yağ kaynaklarından biridir. Omage3, omega6 içerir.