ABD İLE İLİŞKİLER VE EKONOMİYE ETKİSİ

Türkiye’nin Rusya ve İran’la yakınlaşması, Rusya’dan S-400 füzelerini almasısonrası ABD ile ilişkilerde yeni bir dönem başlatmıştı. Konsolosluk çalışanının tutuklanması ile yeni dönemdeki sıkıntı gün yüzüne çıktı. Pazar akşamı karşılıklı vize iptalleri geldiğinde ekonomi üzerinde negatif etkisi hemen görüldü. Dolar ilk işlemlerde 3.85 seviyesine çıksa da 3.72 civarında dengelendi. Gelişen ülke para birimlerinde önemli bir hareket yokken oluşan bu hareket diğer finansal ürünleri de negatif etkiledi. Borsada 100.000 altı test edildi. ABD ile ticari ilişkilerin önemi bu bozulmaya en büyük etkendi. Ekonomimizin yabancıların egemenliğinde olduğunu söylemeye gerek yok. Birkaç rakamla bunun ispatı mümkün. Mart 2017 verilerine göre Türkiye’de ki bono portföyünün %21'ini ABD’li yatırımcılar ellerinde tutuyorlar. Borsada işlem gören hisse senetlerinin ise yaklaşık 1/3'ü ABD'li yatırımcıların elinde ve bu oranla ABD ilk sırayı alıyor. ABD, 2016 yılında Türkiye'nin en çok ticaret yaptığı 3. ülke olurken, ihracat yaptığımız ülkeler arasında ise 5. sırada. İhracatımızda ise Almanya, Irak ve ABD ilk üç sırada yer alıyor. Ortada böyle bir tablo varken piyasaların bozulması gayet normal. Peki ilk günkü düşüşten sonra toparlanır mıyız yoksa bozulma devam eder mi? Düşüncem şu;

İlk reaksiyon sonrası bundan sonraki konuyla ilgili gelişmelere bu kadar sert tepki verilmez. Bu nedenle bir durulma süreci başlayacaktır. Önemli destek ve dirençleri izleyerek hareket etmek en doğrusu olacaktır.

Dolarda 3.73-3.74 seviyesi önemli direnç. Geçilirse daha önce görülen 3.95 li seviyeleri tekrar test edebiliriz. Eğer geçilemezse ki ben bu düşüncedeyim 3.58-3.60 seviyesi dolarda destek noktası olur.

Hisse piyasasında ise 100.000 psikolojik destek olarak devam eder. Kırılmadığı takdirde 103.500 ve 105.000 direnç olarak izlenmelidir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.