11 KASIM 1938

Muhtaç olduğumuz kudretin, kaynağını bizlere öğreten eşsiz önder büyük Atatürk’ün ebediyete intikalinin 79’uncu yılındayız. Ebediyete, ölümsüzlüğe gitmesinin ardından 79 yıl geçmesine ve son yıllarda onu anlamayan, bilmeyen, incelemeyen, öğrenmeyen, öğretilmek istenmeyen yobaz gerici kafalar tarafından yıpratılmak, isminin silinmek istenmesine rağmen, onun sevgisi özlemi her geçen gün artarak çoğalmaktadır.

O’nun büyüklüğü anlatmak kelimelerin kifayetsiz kaldığı bir durumdur. Sadece bir tek kelime bile onun büyüklüğünün ispatıdır. Bugün üzerinde yaşadığımız yoktan var edilen Türkiye Cumhuriyeti.

Bizlerin tam anlamıyla düşüncelerini anlayamadığımız, anlatamadığımız Başkomutan Atatürk’ün kalbimize yerleştirip sonsuzluğa ulaşmasının ardından 11 Kasım 1938 günü ve sonraki günlerde dış basında çıkan bazı yazı ve manşetleri sizlerle paylaşmak istedim Atatürk’ün ölümü dünyanın dört bir yanında yankılanmış, gazeteler sayfalarca ve günlerce devam eden yazı dizileri yayınlamışlardı.Onlardan çok az bir kısmından alıntılar aşağıdadır.

Sezar, İskender, Napolyon ayağa kalkınız, büyüğünüz geliyor (İtalyan Gazetesi)

Çökmüş bir ülkeye geçmişin tarihsel değerini geri veren Atatürk olmuştur.(Massagero Gazetesi İtalya 1938)

O, benzeri olmayan bir devlet adamı idi. Diktatörlerin tahammül edemediği serbest bir nizamla, demokrasilerin başaramadığı ve başaramayacağı işler yapmıştır. Tarihte böyle adamlar devirlerine kendi adlarını vermişlerdir.(Word Price, İngiltere)

Atatürk, kişilik ve yeteneğin dev gibi bir simgesiydi.(National Tidense Gzt (Danimarka,1938)

Atatürk Türkiye'yi utanma ve çöküntüye uğramaktan kurtardı.(Gazete PolkaPolonya 1938)

Atatürk'ün ölümü yalnız Türk Ulusu için değil, O'nun örneğine çok muhtaç olan bütün doğu ulusları için de büyük kayıptır.(Eleyyam GazetesiSuriye 1938) 

Mustafa Kemal, Birinci Dünya Savaşı’nın gidişatını sezen muazzam yeteneği sayesinde, savaşın başarılı tek Türk Generali oldu. Savaş sonrasında da yeteneğini sürdürdü ve hayatinin en büyük girişimini başlattı. Yeni Türkiye'yi kurdu.(DıeZeıtAlman Gazetesi)  

Bu gibi dehalar ancak görünüşte ölürler. Çünkü gerçekte ulusların anlayışlarında derin ve silinmez izler bırakan eserleriyle daima yaşarlar. Böyle insanlar, bir kuşak için dogmatikleri gibi belirli bir devre için de doğmazlar. Bu gibi insanlar, uluslarının bu nimetler kaynağından durmaksızın yararlanmalarına imkân vermek suretiyle yüzyıllarca uluslarının tarihlerine egemen olacak insanlardır.(Tahran Gazetesi, 21 Kasım 1938) 

Atatürk'ün Türkiye’de yaptığını hiçbir tarafta hiçbir kimse yapmadı: Ne Cavour, ne Cromwel, ne de Washington... Atatürk'ün bulduğunu hiç kimse bulmadı ve Atatürk'ün yaptığını da hiç kimse yapmadı. İlham ettiği kimselere ve kendi prensiplerine göre yarattığı yeni kuşak, O'nun eserine devam edecektir.(Tipos Gazetesi Atina, 12 Kasım 1938)

Hiçbir ülke, yeni Türkiye'nin Ata’sı tarafından başarılan yenileşme kadar hızlı ve o kadar kökten değişme görmemiştir. Böylesine insanlar yüzyıllar içinde yalnız bir defa görülür. Şimdi Türkiye'nin tarihi bu eşsiz devlet adamının tarihidir.(Dness Gazetesi Bulgaristan)

O'nun ölümü Türkiye'nin sarsılması olmayacaktır; çünkü bütün genç kuşak, Şefi tarafından çizilen yolu inançla ve coşkunlukla izlemektedir.(Magyar Gazetesi Macaristan, 1938)

Atatürk’ün masal gibi maceraları. Türkiye’yi muhteşem bir ulus yapan adam.(DaılyMlirror: İngiltere 11 Kasım 1938)

Modern Türkiye’nin kurucusu Atatürk öldü. Ülkenin tek Cumhurbaşkanıydı. Saltanatı kaldırmıştı. Korkusuz Türk lider ülkesine kendi başının çaresine bakmayı öğretti. Gözleri bir devletin yükselişini gördü. Ölümüyle ardında birleşmiş bir ülke bıraktı. Çağdaş Türkiye artık bir batı ülkesidir.(The Washington Post ABD 11 Kasım 1938)

Atatürk Türk tarihindeki en seçkin kişiliklerden biridir. O hem asker, hem devlet adamıydı. Gerek 1918-1922 arasındaki savaşlarda, gerekse sonrasındaki devlet adamlığıyla her ikisinde de ne kadar başarılı olduğunu kanıtlamıştı. (VolkıscherBeobachter Almanya                   11 Kasım 1938)

Avrupa’nın karmaşık oyunundakitemel kartlardan biri kaderine yenik düştü. Fakirliği de zaferi de tanıyan, geleneklerde devrim yapan, tutarsız bir imparatorluğun yıkıntıları üzerine bir ulus devleti, Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran bu adamın yası tutulurken hafızalardan ne çok anı geçit yapmıştır. İstanbul’da artık ağlamaklı memurlar yok, tabutu üzerinde uyumaksızın ağlayan bir halk var.(Le Figaro Fransa 11 Kasım 1938)

Atatürk öldü. Yeni Türkiye’nin kurucusu Cumhuriyet’in 16. yıl kutlamalarından iki hafta sonra vefat etti. Trakya’dan Ağrı Dağı’na Karadeniz’den Klikya’ya tüm halk Türkler’in babası olan Kemal Atatürk’ün matemini tutuyor. Türk gençliği Atatürk’ün ruhuna inanmıştır. Asla geri adım atmayacak tereddüt etmeden kendisine gösterilen yolda ilerleyecektir.(NeueZürcherZeıtung İsviçre 11 Kasım 1938)

Ölüm haberini aldığımız ve hiç şüphesiz zamanımızın en cesur reformcusu olan bu adam millet bilincini verdiği bütün bir halkı derin bir mateme gark ederek ve arkasında 14 milyon yetim bırakarak ebediyete intikal etti.(L’ındependance Belçika11 Kasım 1938)

Atatürk Türkiye'yi tek düşman kalmaksızın bırakmıştır. Bu zamanımızın hiçbir devlet şefinin başaramadığıdır.(VolkischerBeobachter Gazetesi Almanya)

Dünya sahnesinden tarihin en dikkatli, çekici adamlarından biri geçti.(Chicago Tribune ABD)

Devletinin yenilmez başkanı, komutanı, en önemlisi kurucusu. Doğduğu andan öldüğü ana kadar galibiyet içinde yaşanmış bir hayat; ne olağanüstü bir geçmiş.(The Sunday Times 20 Kasım 1938)

Milletine bu kadar az zamanda bu ölçüde hizmet edebilen tek devlet adamı Atatürk' tür.(Libre Belgique Gazetesi Belçika)

Atatürk büyük bir şahsiyet, çok büyük bir komutan, politik bir dehadır.(Excelsior Gazetesi Fransa)

Çağımızda hiçbir isim Atatürk'ün adı kadar büyük saygı yaratmamıştır.(ObserverDergisi,İngiltere)

Sevgili Dostlarım daha bunun gibi binlerce manşet, yazı ve makale bulunmaktadır. Benim amacım, ne yazık ki değerini bir türlü bilemediğimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk hakkında kafamızda küçük de bir şey olsa acaba sorusunu getirebilmektir. Atatürk neden bu kadar büyük?!!

İki Mustafa Kemal vardır: Biri ben, et ve kemik, geçici Mustafa Kemal... İkinci Mustafa Kemal, onu "ben" kelimesiyle ifade edemem; o, ben değil, bizdir! O, memleketin her köşesinde yeni fikir, yeni hayat ve büyük ülkü için uğraşan aydın ve savaşçı bir topluluktur. Ben, onların rüyasını temsil ediyorum. Benim teşebbüslerim, onların özlemini çektikleri şeyleri tatmin içindir. O Mustafa Kemal sizsiniz, hepinizsiniz. Geçici olmayan, yaşaması ve başarılı olması gereken Mustafa Kemal odur! (Mustafa Kemal Atatürk)

Sadece 10 Kasımlar da değil son Kasıma kadar, izindeyiz. Vatan sana minnettardır.

Özlemle, sevgiyle, rahmetle,ruhun şad olsun ATAM.

Sağlıkla, Sevgiyle, Bilgiyle kalın…

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.